Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / И в битката за София...
И в битката за София... Борисов на губеща карта НЕ залага!

И в битката за София... Борисов на губеща карта НЕ залага!Благой Българанов

Информационен сайт "ДНЕС"

 

Всички говорят за умствения, интелектуален и политически капацитет на премиера Борисов. Не може обаче да не отчетем неговата находчивост и изобретателност... Макар грамотността му да блести в почти всяко негово изказване, макар и да е единственият министър-председател в света, който не знае английски език... Макар...

Недостойнствата му са очевидни, а той умее сравнително добре да ги прикрива

НО, трябва и още едно качество да му признаем – Бойко е хитър играч. Държавна сигурност е сътворила от него велик машинатор. Даже напомня на един от най-популярните герои в руската сатирична литература – Остап Бендер, който знае „четиристотин сравнително честни начина за измъкване на пари”. Борисов, като възпитаник на Живков, СИК и Симеон втори, е наясно кога трябва да се сниши, и кога да изпъчи гърди. Интуицията му подсказва много успешно накъде ще духне... вятърът на промяната. Така и оцелява вече деветнадесет години на власт (от 2001 година, когато стана главен секретар на МВР с благословията на Царя, през кмет и три мандата премиер)

Това се прояви с пълна сила в предстоящата битка за столичния кметски стол.

Председателят на ГЕРБ за първи път не подкрепи своята кандидатка Йорданка Фандъкова за кмет на София, така както винаги го правеше през последните 10 години – времето на нейните мандати. И това не е тълкуване или анализ – това е факт, неоспорим. Дали защото знае, че тя е изчерпана, дали защото има добре изразен и развит инстинкт за самосъхранение или защото Фандъкова се изказа грозно в лицето му заявявайки, че заварила София в постоянни кризи...

 

От Борисов започва всичко, с него свършва всичко. Фандъкова да не приказва, че е оглавявала независима институция. Такава у нас няма


Изказването на Фандъкова недвусмислено говори за признание, че когато Борисов е бил кмет преди нея... столицата е била в хаос. Това уж случайно подхвърлено твърдение е лош удар по и без това разклатения имидж на премиера, може дори да се тълкува и като елегантен вътрешнопартиен преврат (този няма да и е първият – тя първа въстана и срещу Цветан Цветанов в аферата „Апартаментгейт“).

На това се дължи може би и част от дистанцията на Бойко, спрямо Данчето. Че даже и на откриването ѝ не отиде, обявявайки, че ще дойде... НЯКЪДЕ на закриването. И въпреки твърдението му, че месните избори ще са мръсни, дори едно рамо на Фандъкова не даде, особено сега, когато софиянци не я боготворят вече, както преди години. Не отиде и на нито едно нейно събитие... Не се снима с нея дори.

Помни евроизборите. Борисов света преобърна за повече места в Европарламента, коалиции прави, предизборни агитации из страната с джипката на LIVE реализира...

 

Image result for бойко борисов с джипа

ЦИК: Борисов вози кандидат със служебен джип? Това е нарушение 

 

В последните месеци очевидно премиерът е зает повече с провинциалните градове, обикаля ги и увещава избирателите в добродетелите на местните си кандидати. Но за Фандъкова ни дума, ни вопъл... Дори самата тя в последното си интервю по БТВ обяви, че се чуват рядко с премиера..., а за избори и дума не ставало. На Фандъкова нищо друго не ѝ остана, освен да се хвали, че я оставил да подрежда сама листата си!?

 

Фандъкова разкри и отношенията си с Борисов: Разбира се, че се чуваме. Но конкретно за кампанията ако ме питате, не сме коментирали моята кампания

 

Той я неглижира, тя си мисли, че дъжд вали... По всичко личи, че Борисов явно е вдигнал ръце от нея, за да е толкова индиферентен към нея и изборите в София.

И има защо да не даде подкрепата си на Фандъкова.

Изначално залогът му за нея като избор за кмет не е най-доброто му решение. Помним, че тя бе избрана при рекордно ниска избирателна активност от 24%, въпреки подкрепата ѝ от СДС и ДСБ. От този мандат ще останат спомените за снегопочистващите фирми, които получаваха големи концесионни договори, а състоянието на пътните настилки в столицата по време на зимния период предизвикваше масовия гняв на столичани. Ще останат и ордите бездомни животни и калпавото и мъждукащо улично осветление. Така за съжаление е и днес в не един квартал на София, особено в по-крайните.

От втория мандат нататък ремонтите, мръсния въздух и несигурността съсипаха надеждата, че ще имаме прилична София. Столицата бе омаскарена! Булевард „Дондуков“, улица „Иван Вазов“, площад „Славейков“, и най-вече „Графа“–ГАФА, са голямата мъка на софиянци. Част от тези казуси, най-вече „Графа“ донесоха оставката на заместник-кмета по транспорта Евгени Крусев. Той получи и обвинение за нанасяне на потенциална щета в размер на 5 млн. лева. 

Да припомня, че и други двама заместник-кметове по транспорта подадоха оставки. Велизар Стоилов, заради скандал с отдаване на линии от градския транспорт на частни компании, а Любомир Христов – заради разкрития за нередности около обществена поръчка.

Какво да кажем за вихрещата се корупция в столицата!? За безконечните търгове и конкурси за милиарди, предназначени за свои! Основно за тайния кръг на статуквото и задкулисието в Столична община, чийто "изпълнителен директор" (не кмет) е Йорданка Фандъкова. Всичко е потънало в рушвети и гешевти – като започнеш от детските градини, та свършиш с обществените поръчки.

 

 

В речта си пред Инициативния комитет Мая Манолова заяви: „София в момента няма кмет! София от години има само изпълнителен директор”

 

Е, как при това портфолио на Фандъкова, Бойко да застане зад нея. С каквото и да я похвали – ще го заринат с некачествените ремонти, боклуците и купища нерешени за 10 години софийски проблеми.

Единственото, което министър–председателя промълви по неин адрес бе, че „ако загубела Фандъкова, губели софиянци“, и пак подчерта, че няма да се ангажира с предизборната кампания..., намеквайки основно за София.

Може би в премиера има и доза съпричастност и съчувствие – имайки предвид огромната умора и следствие на това спаднал капацитет на настоящия градоначалник – тя няма вече нито способностите нито енергията да се справи с управлението на София. Огромният обем работа изисква да си фурия, да влизаш надълбоко в проблемите на гражданите, да си отдаден, а не да си почиваш в кабинета на "Московска" 33 и да обикаляш лежерно и хрисимо обектите, за да инспектираш и рязваш по някоя лентичка..., ако разбира се са останали, а и се доредиш до тях от вожда.

И тъй като споменах, че Борисов е хитър играч, той и мрази да залага на губеща карта. Ако падението от президентските избори се повтори и с кметските – ГЕРБ са аут от политическата сцена. Ако изгуби и София, както загуби президентското място, то резултатът от парламентарните избори след две години е още сега предизвестен. Ако разбира се не свика предсрочни избори...

Затова деликатно, но същевременно в няколко изказвания премиерът намекна, че с опонента на Фандъкова – Мая Манолова са работили заедно, че я приемал много често в Министерски съвет, за да обсъждат проблеми..., че ѝ е помагал, че по-често се виждал с нея, отколкото с Фандъкова... Все добри думи за гражданския кандидат – явно Борисов всячески се опитва да покаже близост, иска да припознае Манолова, някак си да я подкрепи, самоизтъква се... Друг е въпросът какво мислят хората за тази му очевидно мечешка близост, демонстрирана спрямо Манолова от Борисов.

Мая Манолова категорично отсече – имали са две срещи за няколко години. Две и то по конкретни проблеми! Точка.

В интервю за БТВ, премиерът отиде още по далеч, задавайки риторичен въпрос – как щяла Мая Манолова да управлява като нямала група!? А Бойко навремето как стана кмет без общински съветници от ГЕРБ?

Е, как да разбираме това? Самопредлага ли се, предлага ли се премиерът на Манолова, че ще я подкрепя ли казва... ?!?

Изглежда все повече в опитите си за самосъхранение Борисов залага на "две магистрали". Едната – поочукана, поовехтяла, изхабена, разнебитена. Другата – надъхана, различна, амбициозна, доказала се, хората я харесват и обичат.

Та, хитър Бойко в типичния си стил ще иска да среже пак лентата на по–добрата магистрала, на печелившата. Още повече всички социологии са категорични – не малко разочаровани гербери, отегчени от Фандъкова са готови да гласуват за Мая!

И тук е тайната на "залитанията" на Борисов! Всъщност тайна няма – Бойко Борисов отправя своите колебливи послания, не към гражданите, не към някой друг, а към електората на ГЕРБ, казвайки им: Заложете на печелившото..., на успешното, на бъдещето!

Защото самият Борисов мрази да залага на губеща карта. Обича успеха, обича да е със силния, с можещия!

Затова и подтичва покрай гражданския фаворит за кмет на София! Залага на перспективата...

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Топ 5 на провалите на Фандъкова

Знаем резултата - невинен >> Започва делото срещу Евгени Крусев зааради ремонта на Графа

Ще бъде ли Фандъкова новото жертвено агне на ГЕРБ?

Предизборна агитация >> "Бойко такси" е на живо от Божурище до Брюксел и печели избори

Агитацията с джипката може да докара 15 000 лв. глоба на Бойко Борисов

Софиянци платиха три пъти за ограничителите на “Графа”, сега е ред на Фандъкова

10 години стигат..., г-жо Фандъкова!

Борисов заяви, че е помагал повече на Манолова, отколкото на Фандъкова

Бойко, а ти кога ще си ходиш?

Щурмът на таралежите

А ние пък сме си избрали... Бистришки тигър

Бойко – премиерът, който изгони народа си (Обновен)

Бойко Борисов на 59: Пътят му от пожарникар до премиер 

Вижте пътя на Бойко Борисов във властта досега. Какво свършиха двете му правителства (Снимки)

Кой е Бойко Борисов - министър-председател

Правителство на Бойко Борисов 1 – Уикипедия

Правителство на Бойко Борисов 2 – Уикипедия

Правителство на Бойко Борисов 3 – Уикипедия

 

 

 


115196