Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Илиян Василев: Борисов реагира инстинктивно и прави голяма грешка

Илиян Василев: Борисов реагира инстинктивно и прави голяма грешкаБойко Борисов ще трябва да отговори на някои въпроси при срещата си с Доналд Тръмп, каза бившият посланик на България в Русия Илиян Василев в предаването "Денят с Веселин Дремджиев". "До този момент държавната компания, която е под контрола на Борисов не е внесла нито един куб.м. американски или какъвто и да е друг природен газ, различен от руски. Друг въпрос е с прелитането на самолет с ракети С-400 през нашата територия. Ние ще се оправдаем, че ни трябва въздушен коридор през Русия заради частите ни в Афганистан и няма как да откажем. Да, ок, но можеше да поискаме да удостоверим какъв е товарът, освен това го направихме в секретен режим. Руснаците и Вучич вчера казаха, че това учение "Славянски щит" всяка година ще се прави, което е вече доста притеснително", допълни Василев.

"Интерконекторът за газ с Гърция е важен, защото е единственият начин за влизане на газ, който е извън контрола, извън обсега на споразумения на наши компании с "Газ експорт". При интерконектора Гърция - България стойността на 1 км. е 1,3 млн. евро, при Турски поток, без компресорните станции, е 2,5 млн. евро, а с компресорните станции е малко под 3 млн. Защо?"

Василев говори и по казуса " Николай Малинов" - "Аз следвам Русия от доста години. Никога не се е случвало Русия да не отговори реципрочно на изгонването на дипломат. Ние направихме няколко стъпки, които при разни други обстоятелства трябваше да предизвикат реакция на ниво Лавров, Медведев и т.н. Мълчи се. Заедно с поканата на този фон в Белия дом... От значима руска медия - "Правда" защитават Борисов, че няма отговор досега. Очевидно става дума за договорености, защото няма реакция нито от премиера ни, нито от президента, нито от външния министър - никаква реакция на нещо, което е очевидно, унизително. Когато говори г-н Дмитрий Песков, той говори само и изключително от името на Владимир Путин. Той каза, че ако някой тръгне да преследва Николай Малинов, независимо от основанията, ще има пагубни последствия... Николай Малинов, ако си спомняте преди няколко години каза в ефир - България ще бъде следващата след Крим. Това, че няма реакция, значи, че върви договаряне. Това мълчание си има своя цена. Това е публично бламиране на суверенитета на една държава. Носителите, лидерите, президентът, всички тези институции мълчат, което означава игра заедно в поле. Да се представя Борисов като балансьор, за да може да реализира Турски поток, следващите прелитания. Това е някакъв гулаш атлантизъм."

Василев се изказа и по повод 30-годишният юбилей от падането на Берлинската стена. "Стената в манталитета, в съзнанието на българина не е паднала. С несвободни хора не можеш да правиш свободна демокрация. Ето сега проблемът в съзнанието - ако човек не може да направи връзка между това, че България е устойчиво на последно място в ЕС, а управляващите се хвалят с някакъв ръст. Ние програмирано си оставаме на дъното. Голямата част от енергията на хората, те емигрираха. Останалите хора получихме матрьошки на демокрация. С 15% от хората...Изборите вече не са инструмент за промяна...в тези 15% като имате и купен вот, и контролирани медии, и липса на свобода. Т.е. алтернативата просто не може да избуи."

За финал той коментира изминалите местни избори. "Борисов нападна "Демократична България", защото се уплаши. Цялата логика на доминацията на ГЕРБ почиваше върху блокирането на възможността тези, които се намират отдясно на ГЕРБ да взаймодействат по какъвто и да е въпрос с тези, които се намират отляво на ГЕРБ. И изведнъж това стана. Борисов реагира първосигнално и пагубно за себе си, защото да изгори мостовете не е проблем, в дясното този спорт го гледаме от 30 години, но проблемът е, че утре той няма да може да предотврати, ако не е Мая Манолова, а е кандидат, който е подготвен и приемлив... Будапеща и Истанбул се подготвяха в продължение на две години, нямаше как тук да успеят в продължение на една седмица. Борисов реагира инстинктивно и прави голяма грешка. Всички, които си мислят, че този човек подлежи на промяна, на смирение, на философско осмисляне на грешките - няма да стане.

 

За парламентарните избори първият фактор е доколко ГЕРБ ще може да се промени вътрешно, което не го вярвам. Другото е доколко лидерите на другите анти-статукво партии ще могат да достигнат до съзнанието, че всеки един от тях трябва да обере крайностите в поведението си. Ако искат промяна, трябва да постигнат нещо заедно."

 

 

Източник: www.fakti.bg


116703