Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Изпуши цигара - спас...
Изпуши цигара - спаси дете с увреждане

Изпуши цигара - спаси дете с уврежданеМнение на гл. ас. Богомила Трендова - преподавател, майка на 2 деца, едното с увреждане, гр. Хасково

 

Приказен живот живеем, хора. У нас животът е приказка! Мине се, не мине и нашите политици – осиновители се „загрижат“ за спокойствието ни, и вземат та ни разкажат нещо интересно. Ние, разбира се, като добри деца гледаме в захлас тати Бойко и ахваме каква интересна приказка ни разказва. А те, коя от коя по-интересна, като започнеш от богата принцеса Гинка, която купила вятърна мелница за ток, минеш през приказките за Пендар и Джендар и завършиш с последната – приказката за Хитър Петър и неговата празна торбичка...

Ето и съвременният прочит. Хитър Петър в роля гениално изиграна от заслужилия артист на Р България Бойко Борисов! И така един ден Хитър Петър (Б.Б.) се усетил, че неговата торбичка-хазна е празна. И тъй като управлявал една изнемощяла държавица, той трябвало да понапълни хазната, защото го чакали големи разходи - пенсионери, лекари, учители, полицаи, майки на деца с увреждания, държавна администрация, която много лапа и какви ли още не служби, чиновници и т.н и т.н. Чудил се, чудил се откъде да вземе нужните средства и една вечер, докато поливал орхидеите в имението си в Банкянския лес, му щукнала "гениалната" идея – да вземе и от здравето на хората!?

 Image result for Economic.bg

Решил Хитрецът да увеличи таксите-акцизи на появилите се от скоро бездимни тютюневи изделия, за които всички изследвания показват, че са много, много по-безвредни от обикновените цигари.

И наредил на Менда да вземе да се "загрижи", да се погрижи за държавна хазна и да предложи този висок, висок акциз. А това, че потребителите на така наречения IQOS са се увеличили означава само едно - че пушачите се опитват да намалят риска за живота си и виждат алтернатива. Да, ама не. Управляващите искат да вкарат и от тук някой лев в държавата, защото ХАЗНАТА Е ПРАЗНА.

От друга страна другарката Менда Стоянова удря с един куршум два заека - хем като оправдание ще позахрани оглозгания държавен бюджет, хем ще угоди на цигарения бос Делян Пеевски. Защото при това втурване на пазара на бездимните изделия, нали разбирате какъв спад в продажбите има тютюна. А босовете мразят да губят пари. И какво по-добро от прокарването на един уж принципен, но всъщност лобистки закон. Ще станат бездимните цигари 10 лв., пушачите ще се върнат към катрана и... всички по веригата на властта и олигарсите зад нея ще са доволни. Само дето хората ще се тровят и мрат, но то само от това да беше...!?

Слава богу и позаспалите „Патриоти“ се разсъниха и рекоха- нема да го биде акцизот. Поналяха акъл в тиквата на Тиквата и той нареди на вярното куче Цветанов да изтегли законопроекта... До тук добре.

Бойко се сниши, както го е учил великият Тато, и шумът отмина. За една нощ. На следващия ден, след съвети от хитри и мнооого, мнооого алчни и продажни  герберови умни глави, се пръкна ново решение – ще увеличат акциза и парите ще се дадат на майките на деца с увреждания... Примамливо и хуманно наглед, но всъщност дълбоко несъстоятелно и цинично е това решение!

Разбирате ли, тези хора действат на принципа „След мен и потоп“. Намериха откъде да вземат пари за майките и техните деца.

Пари от здравето на български граждани! Та макар и пушещи! А от друга страна ха сега кажете, че не искате да се вдига акциза на по-безвредните цигари – това значи да сте срещу майките на деца с увреждания!

А ако попитате самите майки, надали ще има дори и една от тях удовлетворена и съгласна детето ѝ да взима пари срещу здравето на хиляди българи!

Е, това наистина е непознато досега брутално и цинично лицемерие – да търгуваш здраве срещу здраве, детски живот срещу катран и смърт в дробовете на здравите българи! Защото в края на краищата увеличавайки акциза и цените на т.нар. антиникотинови изделия, и изравнявайки ги с тези на цигарите, ти тласкаш отново стотици хиляди българи към цигарите пълни с катран, олово и водещи в немалко случаи до рак...?! А да дадеш от този увеличен акциз на тези деца си е направо долно и омерзително, та макар и ПиАр.

Това от ГЕРБ обаче го владеят перфектно и е ясно, че золумщината, па макар и с цената на човешките животи са отигран патент на тази алчна и стройна партия.

Хитро измислено, макар и много грозно, глупаво, елементарно дори, като самия Хитър Петър. Да видим само докога ще е така и Хитър Петър ще продължи да разказва и реди приказки на наш гръб, а ние да му бъдем като придворни слуги...

Докога?!

 

Вижте и други материали по темата:

Акцизите върху IQOS – поредна депутатска клетва за вярност към Дебелото Момче

ГЕРБ и „Патриотите“ нагласиха акциза на IQOS - някъде по средата

По-висок акциз и по-скъпи бездимни цигари. Кой ще спечели от това?

Управляващите готвят удар по пушачите на бездимните цигари

 

 

 

 


68803