Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Камъчета пред каруца...
Камъчета пред каруцата на новия Закон за хората с увреждания

Камъчета пред каруцата на новия Закон за хората с уврежданияСлед дългогодишни мъки, най-накрая се намери правителство, което да предложи за публично обсъждане изцяло нов Закон за хората с увреждания. В него се говори за неща като социална оценка, индивидуален подход, премахване на някои от пречките пред наемането и информационна обезпеченост на провежданите политики – все важни концепции, които очакваме да бъдат доразвити с предстоящото приемането на нов правилник за прилагането му. С известна доза проби и грешки е напълно възможно този закон да постави началото на процес на разрешаване на някои (но далеч не на всички) проблеми пред създаването на условия за достоен и независим живот на хората с увреждания. 

Дотук с позитивите. Огромната част от положителните промени ще продължат да звучат като лозунги преди да видим прилагането им на практика, което, за да бъде успешно, ще изисква качествено различен подход от страна на администрацията. 

Негативите в закона обаче са крайно конкретни, а постната откъм емпирика оценка на въздействието потвърждава първоначалните предположения, че кой знае какви данни за характеристиките и икономическата активност на лицата с увреждания май няма. Въпреки позитивите си, голяма част от този проект на закон е очевидно писана на тъмно. 

Квотите остават 

Нека започнем оттам, че квотите за лица с увреждания в предприятията остават. Финалният вариант на проекта на Закон за хората с увреждания предвижда по-ниски от първоначално заявените нива, което подсказва, че вносителите са разбрали, че идеята като цяло е глупава, но само наполовина. Остава и предвидената в първоначалния вариант на проекта за закон месечна глоба в размер на 30% от минималната работна заплата за всяко незаето място.
Аргументът, че няма как всяко предприятие (например в строителството) да осигури подходящо работно място за лице с увреждания, е напълно игнориран и в самия закон, и в доклада, и в мотивите към него. Международната практика показва, че бизнесът е по-склонен да плаща глоби, които компенсира с други разходи, отколкото да наема спуснати му кадри. В много случаи избор всъщност не съществува - особено когато държавата на практика си измива ръцете от собствените си провали, като осигуряването на достъпна среда.
За други аргументи против квотния принцип, обаче имаме "конкретни" отговори в текстовете.
Адресиран е аргументът, че създадени насила работни места най-вероятно ще бъдат нископлатени, което в голяма част от случаите ще отразява и липсата на подходящи умения и квалификация в работещия човек с увреждания. На фона на общия провал в политиките по обучение и преквалификация, е малко вероятно този подход да доведе до някакъв тип смислена заетост, която да помогне за пълноценното социално включване. Отговор на това възржение намираме в чл. 42 от текста на новия закон, който лаконично гласи: "Хората с трайни увреждания се наемат на работни места, които позволяват използване и развиване на уменията и знанията им." Успех на съдилищата с тази абстракция.
Законодателят има отговор и на предупреждението на ИПИ, че някои фирми може да се наложи да съкратят действащи служители, за да "направят място" за лица с увреждания. Според чл. 44 работодателите са длъжни да заделят предвидените от закона места "и за целта не заменят работници и служители, които не са с трайни увреждания". Това си е направо заповед за създаване на нова заетост чрез забавяне на ръста на заплатите на останалите служители.
От работодателят се изисква да уведоми териториалните поделения на Агенция по заетостта за подходящи работни места и необходимите му квалификация и умения от кандидатите. Ако се намери лице, отговарящо на изискванията, работодателят е длъжен да го назначи в тримесечен срок, след което да пригоди работното място към неговите нужди. Ако не е в състояние да направи последното (каквото и да значи това), може да ползва пари от фонда за "Заетост на хората с увреждания". Ако не се намери подходящо лице – или трябва да наеме такова, което не му върши работа, или плаща глоби по установения ред.
Тук изниква и един практичен въпрос – в състояние ли са институциите да приемат и доведат до успешен край макар и малко вероятната вълна от проекти за адаптация на работни места? Предвид досегашната практика, съмненията ни са сериозни, но както вече споменахме – практиката показва, че най-вероятно няма да се наложи, тъй като глобите ще бъдат предпочетени от голяма част от фирмите. 

За фондовете 

Проектът на закон, както си му е реда у нас, предвижда създаването на два специализирани фонда. Структурата на широко обсъждания през последните дни фонд "Заетост на хората с увреждания" малко напомня на четиримата вълци и агнето, които гласуват какво има за вечеря. Работодателите все пак се сдобиват с представител (напредък спрямо предходния вариант на закона), наред с МФ, МТСП, АХУ и АЗ. Извънредни заседания обаче се свикват по искане на поне двама членове, а решения се взимат с поне три гласа. Ако само две институции не изпратят представители – заседанието се смята за нередовно. 

На втория планиран фонд ("Мобилност и достъпна среда" към МРРБ) явно се възлагат надежди да е катализаторът, който най-накрая да вкара скосените тротоари в практиката, защото без него очевидно не стават нещата. За разлика от фонд "Заетост на хората с увреждания", тук представители на работодателите няма, явно според законодателя от такъв няма нужда, тъй като събраните от непопълнени квоти глоби ще отиват в другия фонд. Мобилността и достъпната среда явно нямат общо с бизнеса, нищо че ще му наложим едни квоти. 

Относно новата месечна помощ 

В текста на новия Закон за хората с увреждания незнайно защо се е промъкнал и някакъв нов тип месечен доход, чиито размер се определя спрямо линията на бедност за страната и степента на увреждане на лицето и варира от 10 до 57% от линията на бедност. Не става много ясно нито как са определени първоначалните проценти, нито защо правителството отстъпва от установения модел с гарантирания минимален доход, нито какво е общото между линията на бедност и социално плащане – такава зависимост няма в нито една друга социална програма. Според социалния министър това ще увеличи разходите със 100-тина млн. лв., като този модел ще представлява някакъв преход между сегашните добавки за социална интеграция и бъдещия модел на подпомагане на база индивидуална социалната оценка. 

В заключение 

Въпреки общата обещаваща посока, фокусът при новия Закон за хората с увреждания няма как да не попадне върху негативите. Много от евентуалните ползи от приемането му засега са заложник на очаквания правилник, ясната методология за социална оценка и на доброто желание и капацитет на администрацията да играе по новите правила. 

"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Политиканстването, което не уби протеста на майките, а роди новата съпротива

Майка на дете с увреждания: Готвят още по-вреден закон

В синхрон* >> Настана пълно объркване с разпределението на парите за хората с увреждания

Агенция за инвалидите да командва министри, поискаха майките

Ситуацията е скандална със закона за хората с увреждания

Ножът опря до кокал... Вождът обещава* >> Борисов: До Нова година да има електронен регистър за хората с увреждания! (Стенограма)

Майките на децата с увреждания продължават протестите

Майките на деца с увреждания с палатка пред МТПС

Истината лъсва* >> Вера Иванова от „СИСТЕМАТА НИ УБИВА“: Нищо от обещанията на Бойко Борисов и Томислав Дончев не се изпълнява

Властта се опитва да прецака майките на деца с увреждания

Слави: Българските майки няма да се примирят с това, че са родили детето си в система, която убива

Майка на дете с увреждания: Господин премиер, вашите експерти, на които обществото плаща заплати, добре знаят как Системата убива!

Майките от „Системата ни убива“ излязоха с важни предложения

Шизофренност* >> Похарчихме 2,5 млн. лева за регистър за хората с увреждания - сега ще проверяваме за какво сме платили

Родителите на деца с увреждания борят жегата

Майките продължават протеста. Платените НПО-а избягаха

Децата с увреждания нямат място във Веруюто на средната софийска майка

Спускат се политически поръчки за новия закон за хората с увреждания

Майките: Големият страх на премиера са нашите палатки

Палатките на майките остават, другият вторник продължават преговорите

Просто е, г-н Борисов

Майки искат от Борисов: Реформа, а не пари на калпак!

Бащата на Петър: Близките на болните деца се превръщат в просяци

Настоящият парламент и правителство са безсрамни негодници и тунеядци

Родители и близки на хора с увреждания излязоха на протест в София (ОБЗОР)

Центърът на София почерня от протестиращи, искат достоен живот за децата си (ВИДЕО)

"Системата няма да ни убие!" (СНИМКИ+ВИДЕО) Натискът на палатките придвижва исканията на протестиращите майки с малки стъпки

Майка бута инвалидна количка със скелет и води протеста на хората с увреждания

Площадът пред парламента почерня от хора по инициатива „Системата ни убива“

В България децата умират

Минута мълчание и камбанен звън в памет на убитите от системата

Гайдари поведоха шествието на родителите на деца с увреждания

Хиляди на протест срещу Системата

„Системата ни убива“ разтърси мрежите с видео за бездушието на депутатите /вижте го/

Системата ни убива - Всички! -30 юли 2018 г. в 17:00 ч.

КОЙ и ЗАЩО се опитва да раздели хората с увреждания? (ОБНОВЕНО)

България се обединява на 30 юли в протест срещу "СИСТЕМАТА, КОЯТО НИ УБИВА - ВСИЧКИ!"

КОЙ и ЗАЩО се уплаши от българските майки?!

Гражданско движение „ДНЕС”: Категорично заставаме и сме ЗАЕДНО с българските майки в националния протест и справедливите им искания!

Движение ,,ДНЕС": Категорично и безусловно подкрепяме деиствията и исканията на българските жени!

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": БЕЗУСЛОВНО ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ!

Гражданско движение "ДНЕС": ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ

Майките към Бойко Борисов: Не губете нашето и вашето време

Майките със становище по закона за личната помощ, не приемат предложенията на управляващите

Борисов към момчето с увреждания: Елате утре

Майки: Членовете на казионните съюзи и НПО подкрепят протеста. Ние сме едно и исканията ни са едни и същи!

Поредното залъгване* >> Социалният министър обещава увеличаване на парите за всички хора с увреждания

Отчаяние! Баща оставя детето си с увреждания на Бойко Борисов да го гледа

Слави Трифонов продължава с обещаната подкрепа за българските деца

Съединението прави силата! 
За референдума, българските майки, Слави и промяната в България

Седем причини да отидете на протеста „Системата ни убива“. Всички

Протестираща майка: Чашата на търпението ми преля, не мога да чакам повече

Движение "ДНЕС" срещу цензурата! Ще предаваме на живо протеста срещу Системата

Протест с дрескод черна тениска пред парламента днес

По призив на майките: Граждани от цялата страна ще протестират днес, пред Министерския съвет

Майките с призив за протеста: "СИСТЕМАТА НИ УБИВА - ВСИЧКИ“

Майките: Дъжд ще вали, но и камъни да падат, елате днес в 17.00 ч. пред Народното събрание! Ние ще сме там!

30 юли! Време е да се обедним за промяната и да изхвърлим боклука!

Държавата раздава милиони на олигарси, а се стиска за бедните* >> Над 100 млн. лв. ще струва обвързване на помощите за хората с увреждания с прага на бедност

Въпроси и отговори. Защо протестират родителите на деца с увреждания

МАЙКИТЕ: Всички българи да се обединим на 30 юли, да прекъснем геноцида и да спасим България!

Разделяй и владей...! И безочлив както винаги!* >> Борисов: Готов съм да се разбера с майките, но ще замразим пенсиите и ще спрем да строим АМ Хемус

ПОЗОР! Докато България се тресе, майки протестират и плачат..., защото децата им умират...* >> Корнелия Нинова щрака с пръсти: „Месечина, месечина, йой, йой…“ /видео!/

Балалайките на премиера* >> Борисов за хората с увреждания: Трите закона трябва да влязат заедно

Редовите членове на Съюза на слепите подкрепиха майките на деца с увреждания

Щрихи от родната действителност… 
ТОЛ-системи и майки, които трябва да Му се махнат от главата

От майките за депутатите на изпроводяк: "За вас море, за децата ни мор!"

Граждани заедно с протестиращите родители! >> Звезда от "Фермата" подкрепи българските майки!

Демагогия, лъжи и лицемерие на кило! ВИЖТЕ* >> Бойко пак противопоставя и унижава майките!

Депутатите се уплашиха от майките пред парламента, извикаха жандармерията

Кървавата почивка на българските депутати

Брутална безочливост! ВИЖТЕ>> Синът на депутат от ГЕРБ оглавява контрапротест

Скандално! Обидно!* >> До 198 лв. помощи за хората с увреждания

Бездушната власт* >> Майки на деца с увреждания подаряват пояси на депутатите

Оправдания, шикалкавене и подливане на вода срещу справедливите искания на майките

Помирителката...* >> Мая Манолова: Проблемите на хората с увреждания са еднакви, властта се опитва да ги противопоставя

Време е да изхвърлим боклука* >> Депутати отказват да вземат снимки на деца с увреждания, бягат панически

Мафията и статуквото, обединени заедно срещу майките и народа!

В опит да спрат и разбият майките!* >> Бисер Петков занесе на майките вариантите на новия закон за хората с увреждания

Обръща ли се палачинката...!?!* >> Мая Манолова става посредник между двете групи протестиращи с увреждания

Англия подкрепи подписката в подкрепа на Референдума и българските майки

Екарисажът в Шумен в подкрепа на родителите на деца с увреждания

СИСТЕМАТА НИ УБИВА - ВСИЧКИ, а властта просперира! 
30.07, 17 ч. Народното събрание

Майките: Да изпратим заедно петък от 9ч. депутатите

Майките с обръщение към всички нас! >> Облечете черни тениски и елате на 30.07 пред Народното събрание

Гневът на майките: Самозабравиха се! Ще излезем на бой със стихиите

Провокации към протеста на майките на деца с увреждания

НОВИНАТА НА ДЕНЯ:

Пълен смях! Контрапротестът срещу майките „пусна кепенци”

Майки: Къде бяха досега незрящите, та не излязоха с нас?

Слави: Не забравяйте, че едни майки се борят за живота на децата си!

Майките на деца с увреждания отказаха среща със социалния министър

Бездушност* >> Министър Петков видя анархизъм в исканията на майките на деца с увреждания

Яки момчета посегнаха на майките на деца с увреждания

Статуквото атакува майките на деца с увреждания с контрапротест

Българските майки: "Безпартийни сме и неподкупни!" Ние сме сила! >>

Евтаназия на козите или евтаназия на децата, или... евтаназия на цялата система! (ОБНОВЕН)

Майките на деца с увреждания „отидоха“ на Бали

Протест под надслов „Системата ни/ги убива всички” блокира Е79

Политиците се държат цинично с хората с увреждания

Бисер Петков покани протестиращите майки да се върнат в работната група

Слави пита: Кой се опитва да скрие истината за протеста на майките на деца с увреждания?!

СИСТЕМАТА УБИВА всички!

Майките на деца с увреждания: Не можем да станем съучастник на убийството на нашите деца

Майки на деца с увреждания издигат палатков лагер и в Пловдив

Властта превърна децата с увреждания в обикновени материални активи

Докато Майките протестират, едни хора отчитат едни пари…

Истинската история на едно момче, което се бори със Системата

Майките на деца с увреждания дадоха ултиматум на властта

А кога ще решат исканията на майките!* >> Парламентът реши казуса с добавките на хората с увреждания

Изпуши цигара - спаси дете с увреждане

Къде е държавата?* >> Училищата ни недостъпни за децата–инвалиди

Колкото и да сме различни

Системата е кланица за хората с увреждания... и за всички нас!

И други съмнения изплуваха около НПО-то на жената, обвинила майките на деца с увреждания

Майките на деца с увреждания компромисно дават срок до 1 октомври за цялостна реформа

Невиждано! Изгониха Лорина от център за деца с увреждания, защото майка й е на протестите

Манолова иска пакетно гласуване на законите за хората с увреждания

Съдбовен ден за майките на деца с увреждания

Още една майка на дете с увреждания се готви да напусне България

Властта убива майките и децата им!* >> Съдбата на законопроекта за личната помощ – ясна след ваканцията на депутатите

Подкрепа!* >> От Териториалната организация на слепите в Добрич подкрепиха протестите на майките на деца с увреждания

Протестът се разраства* >> Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер в Стара Загора

Палатков лагер за майки на деца с увреждания и в Стара Загора

Кой убива хората с увреждания?

Политическите игри с майките - същите като с референдума

Поредната игра на аптекаря на ГЕРБ* >> "Воля" внесе в парламента законопроекта на Мая Манолова за личната помощ

Платени НПО-та на ГЕРБ срещу плачещите майки* >> НПО-то на обвинителката срещу протестиращите майки прибира около половин милион на година с подкрепата на ГЕРБ

Клопката на ГЕРБ : Като с референдума иницииран от Слави ще стане!...* >> Депутати внесоха в НС проект за промени в Закона за интеграция на хората с увреждания

Бездушната власт* >> Писмо на майка до министър Бисер Петков

Коварният удар на властта* >> ГЕРБ връщат интеграцията на хората с увреждания 20 г. назад

Мотористи подкрепиха протеста на майките на деца с увреждания в Хасково

Писмо на майка до министър Бисер Петков

Слави: Горко ни с такива депутати!

Бивш вътрешен министър: Българите в чужбина се вдигат против Бойко и ГЕРБ и в подкрепа на майките*

Властта даде бърз отговор на майките!* >> Минчо Коралски: Закон за хората с увреждания не може да бъде приет преди края на годината

С „Няма такава държава“ внесоха законопроекта за хора с увреждания. Гражданско движение "ДНЕС" разпространи стикери "СИСТЕМАТА ГИ УБИВА"

Омбудсманът и майки на деца с увреждания внасят в НС проект на Закон за личната помощ

Нов трус в социалната сфера, свързан с интеграционните добавки

Докато майките стачкуват...* >> България приключва Председателството след много успешни шест месеца в областта на заетостта и социалната политика

Системата остава глуха за протестите на хората с увреждания! - „България: Фактите говорят“ – епизод 9

Слави пита: Кой се опитва да скрие истината за протеста на майките на деца с увреждания?!

Майки на деца с увреждания: Ние сме готови на компромис, министерството - не

Манолова свиква публично обсъждане на проектозакона за личната помощ

Да бъдем хора! Да помогнем на майките!

СРАМ! ТЕЛК в Добрич лиши от терапия дете със синдром на Даун

Опит за залъгване и замитане* >> Бисер Петков се срещна днес с протестиращите майки

Два протеста срещу управляващите в сряда-на майките с деца с увреждания и на БОЕЦ

Мая Манолова: Ще стоя до край с протестиращите майки

Да защитим майките!

Наглост* >> Борисов: Чакам решение за майките на деца с увреждания

И майките на деца с увреждания от Враца и Хасково надигнаха глас

СИСТЕМАТА УБИВА всички!

Протестиращите майки се чудят защо никой не се самосезира за обидите към тях

Виновните майки!

<a hre

74656