Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Къде е държавата?* >...
Къде е държавата?* >> Училищата ни недостъпни за децата–инвалиди

Къде е държавата?* >> Училищата ни недостъпни за децата–инвалидиДецата със специални потребности не са разпределени равномерно в столичните училища, съобщи радио „Дарик“.

Те варират от нито едно, до над 30 в различните учебни заведения, сочи справка на Министерството на образованието и науката към февруари тази година.

Средата, в която се обучават децата, нуждаещи се от допълнителна подкрепа, не е съобразена с техния брой, напълно оборудвани с всичко необходимо не са училищата, в които тези деца са най-много.

Училищата и детските градини в София, в които започнат ремонти, не са избрани според броя на децата със Специални образователни потребности, които се обучават в тях. Взета е предвид нуждата от подмяна на електрическата инсталация, саниране на сградите и необходимостта от мерки за енергийна ефективност. Това обясни пред „Дарик“ директорът на Дирекция „Образование“ в Столичната община Мария Минчева. 

Цялостна общодостъпна среда за придвижване на хора с двигателни затруднения има в 19 училища в столицата, а в 70 други тя е осигурена частично, заяви Мария Минчева: "Имам предвид само рампи или рампи и адаптирани санитарни възли. В 70 от училищата има осигурена частично общодостъпна среда. Тези училища и детски градини, в които ще бъдат проведени ремонтните дейности, са тези, където има голяма необходимост от подмяна на старата електрическа инсталация, внедряване на мерки за енергийна ефективност, саниране на училища, така че подходът при избора на тези училища и детски градини е различен от това дали там се обучават такива деца".

Като пример за училища с напълно изградена достъпна среда Мария Минчева даде 73-то и 125-то. В тях се обучават съответно шест и две деца със СОП в класовете от 1-ви до 4-ти, сочи справка на Министерството на образованието и науката към февруари тази година. В същото време в училищата с най-много деца, нуждаещи се от допълнителна подкрепа – 19-то и 74-то, няма цялостна общодостъпна среда.

България

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://fakti.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ НАШИ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

СИСТЕМАТА УБИВА всички!

Системата е кланица за хората с увреждания... и за всички нас!

Държавата, която убива хората с увреждания

 

*****************************************

Кой убива хората с увреждания?

Брутален и циничен ВИЖТЕ>>* >> Борисов нареди хората с увреждания "да му се махат от главата"

Слави и Ку-ку бенд с концерт срещу системата

Концертът в The O2 Arena ще бъде в подкрепа на родителите на деца с увреждания

„Системата ни убива“

Слави спасява децата на България!

Българските медии гузно мълчат за дарението на Слави от концерта в Лондон ЗА нашите деца!*

"Шоуто на Слави": Системата убива децата ни, уби медиите... убива България! Слави е заплаха за статуквото...!

Слави осъди „Господари на ефира“ и дари парите на майките на деца с увреждания

Държавата, която убива хората с увреждания

Заради невъзможност да реши проблема на децата с увреждания, социалният министър Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие (обновена)68765