Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова: Препр...
Мая  Манолова: Преправят  протоколи в ,,Арена Армеец

Мая Манолова: Преправят протоколи в ,,Арена Армеец" (ВИДЕО)Няма да позволим този път да откраднат вота на хората

 

След края на изборния ден започнаха неразбориите в столичната зала „Арена Армеец”, където по традиция част от секционните избирателни комисии (СИК) предават за обработка своите протоколи с изборни резултати на районните комисии (РИК).

Малко след полунощ водачите на "Изправи се! Мутри вън!", заедно с неформалния им лидер Мая Манолова, се опитаха да влязат в залата. От коалицията обявиха, че от ГЕРБ се готвят да похитят вота. Служители на МВР обаче им попречиха.

"Стена от полицаи пази броенето на бюлетините от публичност", обяви кандидат-депутатът Никола Вапцаров. "На целия народ са гласовете, дето отново се опитват да ги пренапишат ... Имат какво да мажат и да зачеркват", присъедини се Манолова.

 

В един момент се появи председателят на 23-а районна комисия Живка Котева, която заяви, че право да бъдат вътре имат застъпниците, наблюдателите и регистрираните представители на изборните участници. Политиците от "Изправи се! Мутри вън!" обаче настояваха, че като кандидат-депутати също могат да влязат. "Превръщате този разговор в спор", започна да губи търпение Котева. И се опита да ги успокои: "Вътре има трима наблюдатели от ОССЕ, така че не се притеснявайте." С това само предизвика подигравателни възгласи: "Ееее!"

Накрая Манолова се закани, че ще си вземат документи като представители на коалиция и до 15 минути ще се върнат. 

СИК са недоволни

Неразбориите около "Арена Армеец" започнаха още след края на изборния ден. Изабела Александрова, шеф на мобилна COVID секция, събра журналистите на брифинг, за да се оплаче, че с колегите й чакат неоправдано дълго пред залата. По думите на Александрова работата е приключила към 20.15 часа, след което за десетина минути са били откарани от полицията до „Арена Армеец”. „Тука казаха, че вътре не са готови, и повече от 40-50 минути чакаме, час и нещо може би стана, докато влезнем. Омръзна ни! Станали сме в 5 часа сутринта, идваме в 20.15 часа и те не са подготвени. Това не е нормално”, каза тя.

Секцията й е обиколила пред деня 25 адреса с избиратели под карантина и в изолация. Александрова заяви, че не е имало проблеми със защитните им средства. Неприятностите започнали, когато стигнали до финалната права: „Бяхме подсигурени, абсолютно всичко имаше. От тази гледна точка, никакъв проблем. Тука дойдохме и се отчакахме накрая – уморени, гладни, и те, не знам кога им започва работният ден, не работят”.

За изборния протокол тя разказа: „Протоколът пак ни отне време, защото някой от нашата секция е маркирал някакъв номер за преференция, който за тази партия не съществува, и те вдигнаха рамене и ни превъртаха през всичките гишета, защото те не знаят какво се случва – този номер не съществува. А ние какво сме виновни? Подхвърлиха ни – там идете, ми там идете.”

И да са приключили работа по-рано, ще чакат

Представители на 23-а и 25-а РИК, които се помещават в "Арена Армеец", дадоха собствен брифинг. "В 20 часа няма как да е дошла СИК, защото изборният ден приключва в 20 часа. Дори и подвижните СИК тогава отварят кутиите и установяват резултата. Това, че СИК от този вид са приключили по-рано с гласуването и с адресите, това не им дава право преди 20 часа да установят резултата и да отварят избирателните кутии. Така че не вярвам в 20 часа да е имало СИК тук", уверено коментира секретарят на 23-а РИК Полина Витанова.

С колегата й от 25-а РИК Валери Цолов съобщиха, че въвеждането на данните от протоколите в изчислителния пункт и преглеждането им от член на районна комисия отнема около половин час. Едва в понеделник сутринта обаче ще могат да кажат дали ще се вместят в 48-часовия срок за обработката на изборните книжа

 

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Мая Манолова показа стикер за защита на купувачите на гласове! (ВИДЕО)

Мая Манолова: Ще ревизираме плана за възстановяване за 30 млрд. лв. на Борисов, прилича на шопинг листа 

Мая Манолова: Освен за милиардите, ревизия ще има и за обезобразяването на българската природа 

Мая: Имаме план как 30 млрд. лв. да бъдат налети в икономиката, за да се увеличат драстично доходите на българските граждани

Слави и „Демократична България“ единни с Мая Манолова...

Мая Манолова: Нашите листи ще изстържат Борисов от властта и от хазната

 

 

 

 147834