Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / МОЯТА СПРАВЕДЛИВОСТ...
МОЯТА СПРАВЕДЛИВОСТ

МОЯТА СПРАВЕДЛИВОСТИнициатива на Движение "ДНЕС"

През годините на целия преход (1989-2017 г.) България се изправи пред редица предизвикателства. Въпреки генералната смяна на властта (от комунизъм към демокрация), въпреки редуващите се  през няколко години сини, червени, царски, герберски и какви ли още не правителства, въпреки гръмките обещания за по-добър живот, стотици хиляди българи ежедневно се сблъскват с множество несправедливости. 

За едни това е полицейският произвол и бездействието на органите на реда, за други - поисканият подкуп в общината, за трети – неразкритата кражба, за четвърти – поредното убийство или изнасилване, за пети това е абсурдното бездействие и нефункционирането на всички институции в държавата.

В обществото се наложи и затвърди убеждението, че в България няма ефективно правосъдие, а за справедливост и възмездие е почти невъзможно да говорим. Примерите са безброй и се трупат всеки ден. Така се пръкна и стана популярна новата народната притча: "НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА, НО ИМА ТАКЪВ НАРОД“, така и милиони българи НЕдоброволно напуснаха Родината в мечтите и желанието си за просперитет,за по-достоен живот, за повече справедливост и повече граждански права!

Гражданско Движение „ДНЕС“ стартира национална инициатива „МОЯТА СПРАВЕДЛИВОСТ“. Идеята е продължение на мониторинга на местната власт, осъществяван  от Движението от 2008 г. 

Основната ни цел тогава беше: селектиране на най-важните проблеми на общините и ангажиране на кметовете и общинските съветници, за да:

– се отнасят отговорно към поетите от тях обещания и ангажименти;

– защитават интересите на гражданите;

– работят в полза на хората за разрешаването на техните проблеми и да се борят за просперитет на града и региона си.

Мониторингът на местната власт доказа, че гражданското общество е неразделна част от живота и функционирането на една община. Припомнихме на управниците, че гражданинът е над всичко и нищо непрозрачно не може да има в работата им, а хората имат право да знаят всичко, което се случва в общината.

Нека го направим и сега! Нека покажем и осветлим проблемите и несправедливостите около нас!

 

Приятели,

Пишете ни и изпращайте на мейла и във Фейсбук за всяка несправедливост и неразрешен проблем!

Да бъдем активни граждани, да покажем най-големите проблеми и несправедливости, които забелязваме или с които сме се сблъсквали до момента!

Споделете с нас всичко, което ви възмущава!

Покажете снимки и видеоклипове, които предизвикват вашето недоволство и гняв.

Да разкрием всеки неразрешен проблем и да се борим с обединени усилия за решаването му!

Заедно да извадим на светло всичко, което трови българското общество. 

Ние ще избираме най-фрапантните и страховити примери за несправедливости в България и ще ги публикуваме на нашия сайт и Фейсбук страници – национална и регионални. Впоследствие ще обобщим и ще покажем пред обществеността най-фрапантните несправедливости и неразрешени проблеми в общините от цялата страна. Заедно ще се борим да ги разрешим. 

Изпращайте всичко на office.dnes.bg.org@gmail.com, чрез съобщения на нашите Фейсбук страници – централна и регионални-във всеки областен град. Обаждайте се и на нашия горещ телефон - 0877 690 874.

Очакваме ви! Промяната започна! Подкрепете я с вашата гражданска и непримирима позиция! 

Да покажем, че ИМА ТАКЪВ НАРОД!

 


 


43264