Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мощна буря се изви в...
Мощна буря се изви в София

Мощна буря се изви в СофияДо обяд трябва да бъде възстановено навсякъде електрозахранването

 

Силен дъжд, вятър, светкавици и на места градушка изненадаха тази вечер софиянци. Бурята беше особено яростна в южните, централните и западните квартали.

Централният бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" се наводни, градският транспорт спря, нивото на Перловската река стигна на метър от ръба на коритото си и на места преля, от шахтите извираше вода като от гейзери.

В кв. "Красна поляна", кв. "Витоша", кв. "Хаджи Димитър" и на места в центъра спря токът. В "Лозенец" и на Руски паметник удари и градушка.

 

Наводнени са много подлези и метростанции. В пожарната са получени десетки сигнали за наводнени подлези. 

 

 

"Около 50 л/м2 са паднали на Орлов мост, в южните квартали са били около 60 литра. Перловската и Слатинската река излязоха от коритата си, всички екипи бяха на терен", съобщи рано сутринта във вторник кметът на София Йорданка Фандъкова по повод последствията от пороя, който причини много щети снощи в столицата.

По думите й в момента се отстраняват щетите, на терен са всички екипи за почистване на улиците, наноси, запушени шахти, те ще се почистят до обяд, защото се очакват валежи. Активно се работи на Лъвов мост, транспортния тунел, само автобус 63 е с променен маршрут минава по ул. "Пушкин", обясни тя.

"Има 5 трафопоста със спряло електроподаване, до обяд навсякъде ще бъде възстановено. Над 700 сигнала бяха получени на 112, около 470 за наводнения. Подлези бяха наводнени, много мазета също", допълни тя.

"Критично беше положението в 4 метростанции, сега те са отводнени, в момента се работи напълно нормално. В новата метростанция в Овча купел се отстраняват повреди от наводненията", посочи Фандъкова.

В болница "Надежда" още се извършват отводнителни действия, има и щети и в "Пирогов". Всички големи булеварди имаха наводняване. Между 21:15 и 02:30 са получени над 600 сигнала, около 4:30-5 часа обстановката се е успокоила. Театър Сълза и смях също още се отводнява.

Снощи по време на бурята Фандъкова съобщи във "Фейсбук":

❗️Временно е спряно движението по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” в района на Военна академия заради излизане на Перловска река от коритото й.

❗️На отделни метростанции по време на бурята влезе вода през входовете, която в момента се почиства. Движението на метрото не е спирало. По време на бурята бяха променени маршрутите на трамваи №1, 6, 7 и 10. В момента е променен маршрутът на трамваите по линии 11 и 12, които се движат до метростанция „Хан Кубрат“.

❗️Временно с прекъснато електричеството на части от “Хаджи Димитър”, “Хладилника”, “Кръстова вада”, “Манастирски ливади”, “Св. Троица” и др. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на авариите.

❗️Най-много са сигналите за наводнени мазета и завирени улици от “Красно село”, “Триадица” и “Витоша”, “Люлин” и др.

 

 

Източник: https://www.segabg.com/129760