Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Нали системата работ...
Нали системата работеше безотказно, по уверенията на властите!? >> 7 болници са отказали да приемат пациент с тежка пневмония

Нали системата работеше безотказно, по уверенията на властите!? >> 7 болници са отказали да приемат пациент с тежка пневмонияОтново всеки трети е заразен - 675 нови случая на коронавирус у нас

 

Сигналите за пациенти, неполучили адекватна медицинска помощ навреме и обикалящи с дни по болници с надежда да бъдат хоспиталиизрани, стават неизброими и все по-очебийно опровергават твърденията на властите, че става дума за единични случаи, а системата работи при добра организация.

Днес Нова ТВ разказа за мъж с тежка пневмония, с отрицателен тест за COVID-19, който е бил размотаван повече от седмица от редица лечебни заведения, които са отказвали да го приемат за лечение. Едва след 10 дни ходене по мъките, мъжът най-накрая е приет в столична болница.

"Първи симптоми човекът получава на 29 октомври. След два дни се влошава и не може да стане от леглото. Моята приятелка се опитва да се свърже с личния лекар, но не успя и вика линейка. Те идват и преглеждат човека, но казват, че на този етап не е за хоспитализация и трябва да започне антибиотично лечение", разказа Галя Симеонова пред Нова тв, която е близка до семейството на пациента и заедно с тях е търсила болнична помощ за него.

 

Близките на мъжа нямат възможност да направя тест за коронавирус. Семейството започва да лекува болния с антибиотици. Ден по-късно подобрение не се забелязва и близките викат втора линейка. Медиците правят антигенен тест, който се оказва отрицателен. "Лекарят чува някаква находка в белия дроб и казва, че човекът трябва да бъде прегледан в болница, но няма да бъде извозен с линейка, защото няма задух. Отиват в ИСУЛ, която е най-близката болница. Човекът едвам си е стоял на краката. На 30 октомври му правят рентгенова снимка, която показва двустранна пневмония. Един от показателите на кръвната картина е 21 147 при референтна стойност 500. Лекарите в ИСУЛ казват, че има съмнение за тромб", обясни Галя Симеонова.

Семейството обикаля над 7 болници в столицата, които потвърждават, че мъжът е за хоспитализация, но не го приемат, тъй като нямат места. Спешният център към Окръжна болница приема мъжа, който е включен на системи след 6 часа чакане. "Там лекарят казва, че при други условия, човекът е трябвало веднага да бъде хоспитализиран, тъй като е в изключително тежко състояние. В Окръжна болница също казват, че нямат места, за това човекът е транспортиран към „Токуда”, след консултация с близък пулмолог. Оттам обаче отново ги връщат в Окръжна болница. След нови изследвания отчитат, че няма  промяна в състоянието и го изпращат отново вкъщи. На 5 ноември, чрез познат, отиват отново в ИСУЛ, където категорично заявяват, че мъжът трябва да бъде хоспитализиран, но нямат места. Отиват в СофияМед, в „Пирогов” пък е било страшен кошмар - накарали се ги да стоят със сто човека навън", разказа Галя Симеонова.

Накрая семейството отива в координационния център. Там им казват, че единственото решение е да се направи PCR тест, след което да се изчака. Чрез познати семейството се свързва с лекар от „Света София”, който прави всичко възможно мъжът да бъде приет в лечебното заведение, 10 дни след обикаляне по болниците.

 

"Ще има и други върнати пациенти"

"През пролетта заявихме, че ще се стигне до момент, в който системата няма да може да поема пациенти. В момента в здравеопазването няма хаос, а високо напрежение. Има отделни лични трагедии - искаш да се лекуваш, но не можеш. Това се случваше и в други държави, много по-развити от нас", това коментира пред Нова тв председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Според него не бива у лекарите да се създава усещането за вина. "За мен системата се справя, но обществото се провали. То трябваше да разбере, че ние няма да можем да помогнем на всеки, който има нужда да влезе в болница", посочи още председателят на БЛС. Той е на мнение, че ще се стига до върнати пациенти. "Пандемията е като вълна, която ни залива. Ясно е, че ще има такива случаи. Всеки ден се боря с това да намирам места за болни. Те обаче няма къде да бъдат приети", посочи д-р Маджаров. Председателят на БЛС предупреди, че системата ще бъде притисната и трудно ще оказва помощ на хората със заболявания, различни от коронавирус. Затова д-р Маджаров призова за спазване на настоящите мерки, за да не се налага въвеждане на по-строги.

 

Единен информационен портал

Междувременно, данните от информационната система показаха тази сутрин, че процентът на новозаразени с COVID-19 у нас остава висок, въпреки че направените през последното денонощие тестове са по-малко. Според информацията на Единния информационен портал, през последното денонощие са направени 2 151 PCR теста, а от резултатите става ясно, че новозаразените са 675. Това е 31,4% от направените тестове. Излекуваните са 603, а починалите са 33. Най-много заразени има в столицата - 332, след това в област Кюстендил - 46 души, а на трето място е област Благоевград с 33 новозаразени.

 

Адвокатурата отлага изпити заради пандемията

Отлагат се изпитите за младши адвокати, които бяха насрочени за 14, 15 и 28 ноември 2020 г. Това съобщи в понеделник Висшият адвокатски съвет. Причината е тежката епидемична обстановка в страната. На първите две дати трябваше да се проведе писмения изпит, а на 28 ноември - устният. За изпита се бяха записали над 300 души. Все още няма определени нови дати.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Слепи и глухи... >> Здравният министър обяви ситуацията в страната за овладяна

Коронавирусът в България: Хората започнаха да умират вкъщи, а властта няма план

Джипка обикаля софийските болници, никъде не приемат шофьора

Изгубено беше време в разходки по кравеферми, сега - комсомолски ентусиазъм

Умиращата нация, която уби децата си

Отказът на болница да приеме пациент събуди покаяние и контраатака

Защо чак сега...? >> Министър Ангелов: Тръгвам по болниците, отказващи да разкрият легла

В София започна яко да се мре

Проф. Румен Гечев: Какво прави Борисов 7 месеца, та сега ще трябва да вземат панически мерки?

Преподавател от СУ: Акт на политически геноцид - не направиха нужното да укрепят здравната система

 

 

 

 140145