Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Наводненията във Вел...
Наводненията във Великобритания продължават

Наводненията във Великобритания продължаватБританският премиер Борис Джонсън днес ще председателства спешно заседание на комитета за справяне с извънредни ситуации „Кобра“, заради тежките наводнения в някои части на Великобритания.

Решението за провеждане на заседанието идва след като лидерът на опозицията Джеръми Корбин призова премиера лично да поеме отговорност за справяне със ситуацията. Корбин изрази несъгласие с изразеното по-рано становище от Джонсън, че наводненията в графство Йоркшър не изискват повишаване на степента на тревога.

Проливните валежи през последните дни обаче принудиха Агенцията за околната среда да обяви, че в пет района има опасност за живота в резултат на наводненията. И петте са в района на Донкастър, където река Дон излезе от коритото си. Най-сериозно е положението в селището Фишлейк, чиито жители се опасяват, че на фона на прогнозите за още валежи и ако водата не бъде изпомпана, кризата ще се задълбочи още повече.

Хеликоптер на кралските военновъздушни сили бе изпратен в района в опит да подсили речнитие диги. Агенцията за околната среда успя да осигури четири мощни помпи във Фишлейк за намаляване на опасно високото ниво на водата. Местните жители обаче критикуваха общинските власти в липса на адекватни мерки. Хората бяха призовани да се евакуират, но фермерите отказват, защото трябва да се погрижат за живата си стока.

 

Източник: www.bnr.bg


116666