Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Недоволни от поскъпв...
Недоволни от поскъпването на винетките от Видин и Белоградчик блокираха международния път Е 79

Недоволни от поскъпването на винетките от Видин и Белоградчик блокираха международния път Е 79Граждани, представители на неправителствени организации, които се включиха в националния протест срещу поскъпването на винетките във Видин изразиха недоволство като блокираха за половин час път  Е 79 пред град Дунавци. 

250 автомобила се включиха в шествието, което потегли от булевард "Панония" във Видин.
 
Освен срещу поскъпването на винетките шофьорите протестираха и срещу лошото състояние на пътищата в региона:
 
"За тези пътища трябва на нас да ни плащат винетките"
"Докога Видин ще бъде извън границите на България?"  
"Магистрали се строят в други краища на България. Видин е в изолация."


Към протеста във Видин се присъединиха и шофьори от Белоградчик, които не получих разрешение да блокират международния път край село Ружинци.
 
"Ние искахме да блокираме международния път край село Ружинци. Не бяхме съгласни с първоначалната идея да се протестира пред общините, тъй като общините нямат нищо общо с цените на винетките. Понеже не получихме разрешение да протестираме на избраното място, решихме да се присъединим към протеста във Видин, за да покажем, че сме активни и да се получи по-широк отзвук"- каза Кирил Кирилов, който е сред инициаторите.

Във Видин граждани са събраха пред сградата на общината, а след това в района между жп-гарата и пощата в града се присъединиха към автошествието. Какви са исканията им обобщи протестиращата Росица Еремиева:


"Оттук отиваме да блокираме Е79. Ние не можеме да плащаме за нещо, което не потребяваме. Имаме услуга, която плащаме. Тази услуга според Вас ще се подобри ли? И според нас няма да се подобри, т.е. ние ще плащаме да се поддържат пътищата в южна България. Защо? Ние искам винетката за тук да бъде съобразена с пътищата, които ние ползваме и които много добре знаете какви са." 

Сред организаторите на протеста във Видин бяха Гражданско обединение "Единни за промяна", "Аз обичам Видин", ДНЕС, Гражданско движение "Видин".

Източник: БНР


7977