Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Неудобните вън! >> Д...
Неудобните вън! >> Дългогодишният водещ в БНР Силвия Великова е свалена от ефир

Неудобните вън! >> Дългогодишният водещ в БНР Силвия Великова е свалена от ефирНазначената през 1993 г. в БНР след конкурс журналистка Силвия Великова, която е и от дълги години водещ на сутрешния блок на радиото и редактор в програма "Хоризонт", е свалена от ефира. Затова в петък тя няма да води сутрешния блок на държавната медия. В допълнение й се отнема ресора "Съдебна система", за който от години отговаря. Решението за това е на Николай Кръстев, който от днес е назначен за и.д. директор на програма "Хоризонт", след като Ивайло Савов излезе в пенсия, съобщава "Свободна Европа", като се позовава на информация от самата Великова.

Потърсена от "Дневник", Великова не отговори на телефона си.

 

По-рано БНР изпрати съобщение до медиите за пенсионирането на Савов и кой поема поста до провеждането на конкурс за длъжността, но не посочи нищо за промяната при Великова.

 

Великова разказала, че проблем за новото ръководство е това, че е твърде критична към прокуратурата и единствения кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев. Било й е предложено да бъде командирована в Стара Загора, което тя отказала.

 

Пред сайта генералният директор на БНР Светослав Костов отрекъл всичко това и обяснил, че единствената причина за промяна била това, че в длъжностната характеристика на Великова пише, че тя е е старши редактор в програма "Хоризонт".

 

"Има ново ръководство на програмата, което решава как тя ще звучи по-добре. Никой никого не е свалял. Г-жа Великова по длъжностна характеристика е старши редактор в програма "Хоризонт" на БНР и тя ще продължи да изпълнява функциите си на старши редактор. Няма длъжностна характеристика на водеща или репортер", обявява Костов.

 

В отговор на въпрос за критичността на Великова към прокуратурата Костов обяснява, че тя не е критична отсега, а от 15 години и няма как това да е причина за отнемането на ресора. Прехвърля отговорността за решението към Кръстев, когото описва като професионалист. Негов приоритет бил да "изчисти профила" на програма "Хоризонт", какъвто ангажимент поел пред Съвета за електронни медии при избора му за главен редактор.

 

БНР е с ново ръководство от края на юли, когато регулаторът одобри състава му, предложен от Костов. Самият той пое медията месец по-рано, като в СЕМ бе подкрепен от председателя на регулатора София Владимирова (парламентарната квота на ГЕРБ), Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев) и Розита Еленова (парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки).

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мишките от Герб толкова много ги е страх от народното недоволство, че цензурата е повсеместна навсякъде!

Властта е дала над 58 млн. лв. на медиите за 12 години

Четвъртата власт - Бойкова власт, или как всяка диктатура започва с цензура и свършва с премахването ѝ от... народа! (ОБНОВЕНО)

Очаквайте повече от същото в БНТ, оглави я потенциален клиент на прокуратурата

Новият шеф на БНР уволни Лили Маринкова

 

112377