Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Няма лабаво! >> ЕК и...
Няма лабаво! >> ЕК иска ясни отговори от България за главния прокурор и медиите

Няма лабаво! >> ЕК иска ясни отговори от България за главния прокурор и медиитеЩе говорим и за борбата с корупцията, и за протестите в страната, каза еврокомисарят по правосъдието

 

Европейската комисия ще иска от българските власти ясни отговори относно собствеността на медиите в страната. Това заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс в интервю за БНР. 

На 10 декември Рейндерс ще проведе виртуален дебат с българския парламент, като темата ще е препоръките в доклада за България по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона. По този повод еврокомисарят заяви, че ще държи да разбере как в плана за действие на правителството са задействани реформите, за които има отправени препоръки:

„Едно е да имаш план за действие, съвсем друго - да видиш, че реформите са реално задействани. За да дам конкретен пример - за функцията на главния прокурор имаме забележки в доста страни членки. Ясно е, че в България желаем да видим, че са приключени разпоредбите за неговата отчетност“, подчерта той.

Рейндерс каза още, че въпросът със собствеността и свободата на медиите в България, е точно толкова важен, колкото и препоръките в правосъдието, и че ще настоява за ясни отговори от българските власти в тази насока.

„Ние бихме искали в отговорите, които ще ни бъдат дадени, да има толкова внимание от страна на българските власти за напредъка за по-голяма прозрачност на собствеността на медиите, колкото е отдадено и в плана за действие в областта на правосъдието“, допълни той

Комисар Рейндерс уточни, че ще бъде проведен разговор и за борбата с корупцията и за протестите в България

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Недосегаемостта на главния прокурор е в центъра на евродоклада за върховенството на закона

„Революционна“ идея на ГЕРБ: Главният прокурор да си избира кой да го разследва

Какво ни каза Еврокомисията в последния си доклад (основните акценти)

Европа сменя тона към Борисов

Докладът на ЕК: Липсата на резултати в борбата с корупцията разпали протестите

ЕК посочва проблеми на България с корупцията, медиите и върховенството на закона

Брюксел се събуди и учуди: България е все същата

Провалите на България - прокуратура, корупция и медии


141573