Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Нов протест пред ВСС...
Нов протест пред ВСС в четвъртък срещу избора на Гешев

Нов протест пред ВСС в четвъртък срещу избора на ГешевНов протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор свикват пред Висшия съдебен съвет от инициативата "Правосъдие за всеки", Гражданско движение БОЕЦ и Зелен Младост.

Недоволните ще се съберат в четвъртък от 9 часа пред сградата на ВСС, където се очаква безалтернативната кандидатура на Гешев да бъде прегласувана. 

Миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на наследника на Сотир Цацаров и върна процедурата обратно във ВСС. Държавният глава подчерта, че изборът на главен прокурор засяга всеки българин и че той трябва да създава доверие, а не да буди съмнения. Радев се обяви и срещу липсата на алтернативна кандидатура.

Веднага след решението на президента обаче от ВСС последваха коментари, че номинацията на Гешев ще бъде скоростно прегласувана.

От "Правосъдие за всеки" снощи споделиха какви са вероятните сценарии оттук нататък:


 

"Първо, президентът изпълнява дословно чл. 129, ал. 2 от Конституцията и се съобразява с препотвърденото решение на ВСС без коментар. Това развитие изглежда най-вероятно.
Второ, позовавайки се на това, че ВСС е игнорирал мотивите му и не е стартирал нова процедура по избора на главен прокурор, президентът сезира КС за тълкуване на Конституцията в чл. 129 - и конкретно - какво означава изразът „повторно предложение”.

От инициативата подчертават, че президентът е длъжен да издаде указ при успешен повторен избор, направен от ВСС, но не е обвързан със срок, а докато КС се произнесе, могат да минат месеци.

"Накратко, това означава „замразяване” на процедурата. Може да се твърди също така, че тя вече е опорочена и нарушена - още на етапа на ВСС", заявяват от Правосъдие за всеки.

Според инициативата моментът е исторически, а от действията на Румен Радев зависят много процеси в държавата оттук нататък.

БОЕЦ внесохме още на 26.10. Заявление за протести пред ВСС до Столична Община и СДВР за всички дати до края на годината! Миналия път господарите на Гешев - Пеевски и Борисов не позлволиха на свободните граждани да изразим позицията си и блокирахме "Орлов мост", за да бъдем чути! Сега ще бъдем обаче пред ВСС! След отказа на Радев и категоричното изявление на подвластното на мафията мнозинство във ВСС, че ще прегласуват незабавно Гешев", заявяват организаторите на протеста.

 

 

Източник:https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Седми час продължават протестите срещу избора на Гешев

Полицията води преговори с блокиралите Орлов мост

ВСС избира Гешев под обсада и бомбена заплаха

Гешев нападна Бойко Атанасов след въпрос на Цацаров

Иван Гешев прие с усмива заплахата за бомба в сградата на ВСС116600