Гражданско Движение ''ДНЕС''

Региони

Начало / Региони / Област Габрово...

Област Габрово


Посетете фейсбук страницата на ДНЕС - Габрово

 

Структурата на „ДНЕС“ в г. Габрово е създадена през м. май 2010 г. от над 120 учредители. ПРИЕМНАТА в града функционира от м. октомври 2011г. Към 2013 г. през нея са минали над 800 граждани със съответните проблеми и сигнали, попълнени са над 300 формуляра от юристите които работят там, а те са двама. Има заведени 44 дела по-различни казуси, от които 90 % са спечелени. Приемната работи от 12.00ч до 17.00ч. всеки ден, без празниците. В нея през това време има постоянно отговорник, който заедно със съответния адвокат приема гражданите, регистрира ги и записва за определен ден и час. Имаме изпратени към различни институции в града над 35 официални писма и получени отговори. ДНЕС-Габрово участва в консултативните съвети към Областния управител, РИО на МОН, РОКС на НПО в Габрово (единствен в България).

 

ДНЕС за Габрово

От своето създаване през 2009 г. до днес гражданската мрежа на Движение „ДНЕС” работи със своите инициативни групи за осъществяването на серия от инициативи в полза на жителите на Габрово.

През изминалите 8 години чрез своите доброволчески организации, ползващи се с авторитет сред гражданите на района, на местно ниво се реализираха множество инициативи, съобразно спецификата на региона и конкретните проблеми на неговото население.

„ДНЕС“ впрегна усилията на специалисти с различни професии и лична реализация, сред които много доказали се в обществото личности с активна гражданска позиция с основна цел да отстоява интересите и правата на гражданите и да разрешава конкретните им проблеми, като организира национални и местни инициативи в тяхна подкрепа и защита.

Една от най-значимите инициативи Организирана и проведена от Движението е националната подписка "Срещу произвола на монополите", в която се включиха над 730 хиляди граждани от цялата страна. Беше проведено публично обсъждане на новия модел на ценообразуване на електрическата енергия и се дискутираха механизми за взаимодействие между държавата, енергоразпределителните предприятия и крайните потребители. В резултат от проведеното публично обсъждане беше внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от Народното събрание на първо четене на 4 април 2014 г., в който са залегнали редица изменения в защита на потребителите на национално и местно ниво.

Бяха организирани и проведени протести и протестни шествия, включително срещу произвола и своеволията на монополите, мобилните оператори и ценовия им терор. Имаше и демонстрации срещу банките и частните съдебни изпълнители.

Проведе се т.нар.„референдум” "Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община", след което се организираха срещи с народни представители, кметове, областни управители, председатели на общинските съвети и на групите в тях за поставяне на основните и най-важни за разрешаване проблеми на общината, определени на база проведени анкети и срещи с гражданите.

През октомври 2015 г. въпросите, свързани с изборното законодателство от "Референдум ДНЕС", обединихме с въпросите на Инициативния комитет на "Шоуто на Слави" за референдум по 6 въпроса, в който „ДНЕС” е основен партньор и организатор по провеждане на подписката. В началото на февруари 2016 г. всички ние- инициативният комитет, гражданите и доброволците събрахме 673 481 подписа, които внесохме на 8 февруари 2016 г. в Народното събрание.

„ДНЕС” пое организацията и координацията на Референдума, както и набирането на наблюдатели - представители за него, защото вярва, че „Съединението прави силата!“.

Благодарение на регионалната си мрежа и дългогодишния си опит в проучването на обществените нагласи в регионален мащаб, Движение „ДНЕС“ реализира и инициативата „Мониторинг на местната власт“ (осъществена съвместно с агенция „ЕСТАТ“).

Поетапно беше изградена мрежа от приемни за гражданите и започна да функционира национален горещ телефон за сигнали за нередности, чрез които юристи-доброволци оказват безплатна правна помощ и консултации. Приемните са лесно достъпни за гражданите, като през последните години хиляди се възползваха от съветите на специалистите.

С особено значение за движението е инициативата „ДНЕС помагаме!“, чрез която доброволци асистират на хора в неравностойно положение при ежедневните им ангажименти, вкл. гласуване, пазаруване, разходки, посещения на административни центрове, културни събития.

 

Какво направи още Гражданско Движение ,,ДНЕС“ за Габрово:

-"ДНЕС" - Габрово иска достъпна градска среда, старчески дом и работещ воден цикъл в приоритетите на плана за развитие на града до 2020 г.

-ДНЕС“ – ГАБРОВО ТЪРСИ ИСТИНСКАТА „ЦЕНА“ НА ВОДАТА

-С помощта на "ДНЕС" е подадено възражение срещу иск на "Топлофикация" – Габрово

-Общината иска конкретика, “ДНЕС” представи такава

-"ДНЕС" - Габрово в помощ на хората в неравностойно положение

-“ДНЕС”-Габрово апелира за достъпна социална и инфраструктурна среда

-“ДНЕС” – Габрово оспорват такса “смет” в съда

-Движение "ДНЕС" - водещ участник в Общински консултативен съвет по въпросите на младежта към кмета на Община Габрово

-По инициатива на "ДНЕС" Ваня Щерева се срещна с Габровската общност

-ДНЕС” и "Прозрачност без граници" със съвместен проект

-Учители от страната търсят подкрепа от „ДНЕС“

-"ДНЕС" дискутира важни въпроси за Габрово с управата на града

-„Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община” – Габрово

-"ДНЕС" - Габрово се включи активно в „Да изчистим България за един ден“

Телефон: 0877690874

E-mail: