Гражданско Движение ''ДНЕС''

Региони

Начало / Региони / Област Кърджали...

Област Кърджали


Посетете фейсбук страницата на ДНЕС - Кърджали


ГД „ДНЕС” в гр. Кърджали бе учредено на 28.05.2009 г., в присъствието на повече от 100 учредители, а гости на учредяването бяха Анжелика Цокова и Камелия Тодорова.  На 01.10.2010 г. в Кърджали стартира Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите”. Бяха открити два пункта - на бул. „Беломорски” до Автогарата и на бул. „България” до Пощата. С цел привличане на повече участници в подписката, бяха организирани мобилни пунктовее на Кооперативния пазар в гр. Кърджали, в по-големите квартали и в общинските центрове – с. Черноочене и гр. Момчилград, както и в парк „Простор“ в гр. Кърджали.

 

ДНЕС за Кърджали

От своето създаване през 2009 г. до днес гражданската мрежа на Движение „ДНЕС” работи със своите инициативни групи за осъществяването на серия от инициативи в полза на жителите на Кърджали.

През изминалите 8 години чрез своите доброволчески организации, ползващи се с авторитет сред гражданите на района, на местно ниво се реализираха множество инициативи, съобразно спецификата на региона и конкретните проблеми на неговото население.

„ДНЕС“ впрегна усилията на специалисти с различни професии и лична реализация, сред които много доказали се в обществото личности с активна гражданска позиция с основна цел да отстоява интересите и правата на гражданите и да разрешава конкретните им проблеми, като организира национални и местни инициативи в тяхна подкрепа и защита.

Една от най-значимите инициативи Организирана и проведена от Движението е националната подписка "Срещу произвола на монополите", в която се включиха над 730 хиляди граждани от цялата страна. Беше проведено публично обсъждане на новия модел на ценообразуване на електрическата енергия и се дискутираха механизми за взаимодействие между държавата, енергоразпределителните предприятия и крайните потребители. В резултат от проведеното публично обсъждане беше внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от Народното събрание на първо четене на 4 април 2014 г., в който са залегнали редица изменения в защита на потребителите на национално и местно ниво.

Бяха организирани и проведени протести и протестни шествия, включително срещу произвола и своеволията на монополите, мобилните оператори и ценовия им терор. Имаше и демонстрации срещу банките и частните съдебни изпълнители.

Проведе се т.нар.„референдум” "Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община", след което се организираха срещи с народни представители, кметове, областни управители, председатели на общинските съвети и на групите в тях за поставяне на основните и най-важни за разрешаване проблеми на общината, определени на база проведени анкети и срещи с гражданите.

През октомври 2015 г. въпросите, свързани с изборното законодателство от "Референдум ДНЕС", обединихме с въпросите на Инициативния комитет на "Шоуто на Слави" за референдум по 6 въпроса, в който „ДНЕС” е основен партньор и организатор по провеждане на подписката. В началото на февруари 2016 г. всички ние- инициативният комитет, гражданите и доброволците събрахме 673 481 подписа, които внесохме на 8 февруари 2016 г. в Народното събрание.

„ДНЕС” пое организацията и координацията на Референдума, както и набирането на наблюдатели - представители за него, защото вярва, че „Съединението прави силата!“.

Благодарение на регионалната си мрежа и дългогодишния си опит в проучването на обществените нагласи в регионален мащаб, Движение „ДНЕС“ реализира и инициативата „Мониторинг на местната власт“ (осъществена съвместно с агенция „ЕСТАТ“).

Поетапно беше изградена мрежа от приемни за гражданите и започна да функционира национален горещ телефон за сигнали за нередности, чрез които юристи-доброволци оказват безплатна правна помощ и консултации. Приемните са лесно достъпни за гражданите, като през последните години хиляди се възползваха от съветите на специалистите.

С особено значение за движението е инициативата „ДНЕС помагаме!“, чрез която доброволци асистират на хора в неравностойно положение при ежедневните им ангажименти, вкл. гласуване, пазаруване, разходки, посещения на административни центрове, културни събития.

 

Какво направи още Гражданско Движение ,,ДНЕС“ за Кърджали:

-Доброволци на "ДНЕС" посетиха дома за възрастни и самотни хора в Кърджали

-„ДНЕС” и Община Кърджали заедно разрешават проблемите на града и гражданите

-Активисти на "ДНЕС" обновиха парк "Студен кладенец" в Кърджали

-„ДНЕС” с въпроси към бъдещия омбудсман на Кърджали

-"ДНЕС" представят проблемите, посочени от гражданите пред местната управа на Кърджали

-"ДНЕС" се срещна и с Областния управител на гр. Кърджали

-"ДНЕС" - Кърджали се включи активно в „Да изчистим България за един ден“

-Въпроси на ДНЕС към РИОСВ-Хасково във връзка с проблеми с ОЦК-Кърджали  

-Местната власт в Кърджали подкрепя инициативите на ДНЕС

-Гражданско движение ДНЕС дебатира проблемите в Кърджалийско

 

Телефон: 0877690874