Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Община Габрово призн...
Община Габрово призна за некачествени тротоарни настилки в писмо до „ДНЕС”. Фирмата изпълнител ще извърши корекции за своя сметка

Община Габрово призна за некачествени тротоарни настилки в писмо до „ДНЕС”. Фирмата изпълнител ще извърши корекции за своя сметкаОрганизацията на „ДНЕС” в Габрово получи отговор от кмета на града във връзка с некачественото асфалтиране и ремонт на тротоари след приключване на ремонтите по водния цикъл. Напомняме, че в писмо до кмета Таня Христова организацията на Гражданско движение „ДНЕС” в Габрово поиска санкции за фирмите, извършили некачественото строителство.

В отговора си кметът уведомява, че след приключване на възстановителните работи по водния цикъл са извършени проверки и наистина са установени участъци с дефекти по настилката.

„Констатираните недостатъци са свързани с частично изронване на фуги, зацапване на плочки с битумен материал на места и случаи на разместени плочки. В тази връзка са издадени инструкции на фирмата изпълнител за извършване на съответните корекции, като всички корекционни дейности по обекти в обхвата на проекта, изискани от Община Габрово, се извършват за сметка на фирмите изпълнители”, пише в писмото си до „ДНЕС” Таня Христова.

Община Габрово уверява, че ще извършва ежедневен мониторинг на всички строителни обекти, изпълнени по проекта и ще изисква корекции на появили се дефекти, съгласно договорните ангажименти на изпълнителите.

По отношение на искането на „ДНЕС” за почистването на коренови издънки и дървета, отговорът на Общината е, че тази дейност е в организационния план-график на Общинско звено „Озеленяване” и съгласно неговия бюджет може да бъде извършена технологично през периода на късната есен.

 

Пълен текст на писмото на Таня Христова – кмет на Община Габрово до организацията на „ДНЕС”:

 

В рамките на Интегриран проект за водния цикъл на град Габрово по ул. „Неофит Рилски” бе подменен водопровода по цялата дължина на улицата. След приключване на дейностите по полагане на провода, започнаха възстановителните работи, като съгласно проекта те включват частична подмяна на бордюри и тротоарна настилка, както и възстановяване на асфалтовата настилка по цялата ширина на пътното платно.

По отношение на асфалтовите работи, следва да се има предвид, че по улицата не е изпълнявана цялостна реконструкция, а единствено преасфалтиране със запазване на съществуващите надлъжни и напречни наклони. В определени участъци от улицата тези наклони са минимални и при интензивни дъждове отичането на повърхностните води става по-бавно.

По отношение на тротоарната настилка по ул. „Неофит Рилски”, следва да се има предвид, че по време на извършени от Община Габрово финални инспекции по възстановителните работи, в рамките на етап 3 от рехабилитацията и разширяването на ВиК мрежата на гр. Габрово по проекта за водния цикъл, бяха констатирани участъци с дефекти по настилката. Констатираните недостатъци са свързани с частично изронване на фуги, зацапване на плочки с битумен материал на места и случаи на разместени плочки. В тази връзка са издадени инструкции на фирмата изпълнител за извършване на съответните корекции, като всички корекционни дейности по обекти в обхвата на проекта, изискани от Община Габрово, се извършват за сметка на фирмите изпълнители.

Община Габрово ще продължи да извършва ежедневен мониторинг на всички строителни обекти, изпълнени по проекта и да изисква корекции на появили се дефекти, съгласно договорните ангажименти на изпълнителите.

По отношение на почистването на коренови издънки и дървета, определени за премахване, следва да се има предвид, че тази дейност е в организационния план-график на Общинско звено „Озеленяване”, съгласно неговия бюджет, и може да бъде извършена технологично през периода на късната есен.

С уважение,

Таня Христова

Кмет на Община Габрово

 

 Още публикации на „ДНЕС” по темата:

От пусто в празно - стил на работа по Водния цикъл в Габрово  (17.05.2014)

За неадекватни строително-ремонтни дейности сигнализират от "ДНЕС" в Габрово   (03.07.2014)

Потвърждава се правотата на "ДНЕС"-Габрово: Няма разрешение за събаряне на пасарелката над ул. "Неофит Рилски", от виновните ще се търси отговорност   (07.07.2014)

Санкции заради некачественото асфалтиране на улиците в Габрово иска "ДНЕС" в писмо до кмета  (16.07.2015)

 

 


5579