Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Огнян Стефанов: Хората на словото в други времена винаги са били водачи, но сега ги няма

Огнян Стефанов: Хората на словото в други времена винаги са били водачи, но сега ги нямаСлава Богу, че писна на хората. И слава Богу, че това не са хора, които са аутсайдери. Това са хора, които са конвертируеми и знаят за какво става въпрос. Слушам ги как говорят. Тези хора формулират толкова точно проблемите на България. Едва ли някой политик може в момента да го направи. Казват и какво е решението. Те не го правят с мисълта, че обслужват някого, те говорят спонтанно, което означава, че това е осъзнато от тях.

Това каза журналистът Огнян Стефанов, който е създател на Фрог Нюз, пред Слави Трифонов в телевизия 7/8.

 

Това са интелигентните българи, а има още 2 млн. и половина навън. Ако и те са тук, тази върхушка няма да си помисли да стигне където е. Колкото и да са неграмотни управляващите, те усещат опасността. Те са като животни. Толкова са омаломощени, че са уязвими са от най-малкото нещо. Прострелват се в коляното вече по няколко пъти в краката. Неадекватно поведение, неадекватни изрази.

 

Подхвърлянето, че войната в Сърбия започнала от една сватба, а тука от „Росенец“ можело да започен същото. Негов вицепремиер каза, че някои искали гражданска война и „ние ще я спечелим“. Как може вицепремиер да говори за гражданска война. Може и да не е чел най-тънката конституция на САЩ, която е 7 страници. Там втората поправка е, че на гражданите им се дава право да притежават оръжие, защото ако властта нарушава правата им и те искат да се защитят, срещу тях ще се изправи армия полиция и т.н. Хората трябва да имат право да се защитят.

 

Когато не изпълняваш обществения договор и се хвалиш, че си направил магистрали. Ама това ти е работата. Фандъкова се хвали, че направила градинки, но и нея това й е работата и върши лошо.

 

Хората днес на площадите са децата, които родителите им ги носеха на раменете си на едни други протести.

 

Днес Огнян Мичев пак говори, че нямало алтернатива. Защо в този момент, когато се вижда тази енергия, която блика като един фонтан светлина, защо един човек може да говори така. Ако има хора, които още са си вкъщи, но не харесват управлението, не харесват този модел и те ще излязат. Тук става дума за група граждани, които са стоварили един мафиотски модел над всички ни.

 

„Аз съм най-големия антикомунист в света, но съм готов да отида в Москва и Кремъл и да целуна ръка на онзи стопанин там, за да унижим голямото зло, пък после ще видим.“, казва  през 42-ра година Чърчил. И ви мето да се смачка голямото зло, успяват.

 

На въпроса защо медиите се държат така Стефанов коментира, че това е модел на обществото, който се проектира в медиите. По думите му това се проектира дори в артистичните среди напоследък. Хората на словото в други времена винаги са били водачи, но сега ги няма.

 

Ще падне правителството. Мисля, че е въпрос на дни, макар че съм съгласен и с някои тези, че за Борисов е по-полезно сега да подаде оставка и пак да отиде на избори, защото ще се натрупа още гняв и отвръщания към тази система, ако остане. Като гледам изявите на някои лидери, които до сега бяха по-скромни и по-обрани, сега тръгнаха с хъс. От един Христо Иванов не съм очаквал такова нещо, но това което направи в „Росенец“  е перфектна акция.

 

Забравяме да проектираме някои варианти, които вече се е случило. Ние гледаме какво ще каже Русия, САЩ, Брюксел. През 79-та година на един проамерикански диктатор и агент на ЦРУ му пращат два самолета, прибират го в затвора и всичко приключва.

Това става и в Куба. Чий човек е Фидел Кастро, кой ги въоръжава? Кой го закара там с брат му? Защо забравяме тези варианти.

 

Президентът Румен Радев ми е симпатичен с държанието и поведението си. Вместо да покани някои от протестиращите, той направи по-доброто – слезе при тях.

 

На въпрос защо се чувсва свободен човек Огнян Стефано сподели, че когато човек през живота си минава през различни премеждия и препятствия това дава, ако човек анализира, а той го прави, да се чувства свободен. Когато много дълго време си виждал сам с периферното си зрение едва-едва, че на перваза каца един гълъб и това е било всичко, което можеш да видиш, добиваш представа за свободата. Убеждавал съм се, че дори и да съм в инвалидна количка за цял живот, ще се радвам, защото ще съм сред хората.

 

Много ми допада един израз на Стефан Караджа. Когато вече след третото- четвъртото сражение някои от четниците му казват, че ще са изморени и ранени и ще ги убият, той им казва „Момчета една кръв ни остана и една земя да я попие!“.

Какво друго ни остава?

 

Огнян Стефанов

 

Източник: https://frognews.bg/


130402