Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / От катастрофа... към...
От катастрофа... към пълна катастрофа >> Борисов обяви, че пристъпваме към поредна реорганизация на здравната система

От катастрофа... към пълна катастрофа >> Борисов обяви, че пристъпваме към поредна реорганизация на здравната системаПристъпваме към реорганизация на здравната система, спрямо плана, който сме изготвили. За целта осигуряваме допълнителен финансов ресурс в размер на около 80 млн. лв. за последните три месеца от годината. Парите, които сега отпускаме са изкарани благодарение на успешната борба с контрабандата и престъпността. Отново подчертавам, че сме напълно мобилизирани и работим така, че у нас да не се въвежда пълна карантина. Моля хората да се пазят.

 

На днешното извънредно заседание на правителството, което се проведе онлайн, взехме следните решения, посочва той.

• До 50 млн. лв., ще се предоставят на лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирус.
• С 15 млн. лв. ще се закупят бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции. С тях ще тестват и хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към големите болници пунктове тип фургон.

Допълнително от резерви в бюджета на НЗОК се отпускат 16 милиона лева. 10 милиона отделяме за всеки общопрактикуващ лекар 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19. Личните лекари ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно. Отпускаме и 6 милиона за обособяване на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, както и в такива в по-големите градове на страната.

В улеснение на лекарите и пациентите е готов и единният медицински протокол.

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://novini.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Нали системата работеше безотказно, по уверенията на властите!? >> 7 болници са отказали да приемат пациент с тежка пневмония

Недостиг на животоспасяващи инжекции за бременни заради COVID-19

Протест 124: Манолова и Отровното трио с болнични легла пред МС

Коронавирусът в България: Хората започнаха да умират вкъщи, а властта няма план

Умиращата нация, която уби децата си

Отказът на болница да приеме пациент събуди покаяние и контраатака

 

 

 

 


140147