Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Отново светлина на Л...
Отново светлина на Ларгото: Стотици поискаха от президента Гешев да не стане главен прокурор (снимки)

Отново светлина на Ларгото: Стотици поискаха от президента Гешев да не стане главен прокурор (снимки)Стотици излязоха тази вечер в центъра на София на протест срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Шествието започна пред Съдебната палата и се отправи към Президентството и Министерския съвет.

Именно там, в "триъгълника на властта", демонстрантите отново включиха лампите и дадоха светлина в акцията под надслов "Светлината ражда Свободата! Президентът е на ход!".

 

"Идва време за решителни действия! Президентът е последното препятствие пред назначаването на главен прокурор, излъчен от олигархията и ограничаването на правата и свободата ни, по пътя към прокурорска диктатура. Ние, ГД "БОЕЦ" и още няколко граждански организации, вече призовахме да не се подписва Указа и да се изпрати процедурата в Конституционния съд за тълкуване. В сряда ще внесем мотивираната си позиция" - обявиха организаторите на днешния протест.

Множеството скандираше "Гешев е позор", "Мафията -вън!", "Гешев - за затвор, не за главен прокурор".


 

"Вярваме, че процедурата е още в ход, вярваме, че президентът ще подходи отговорно и ще прецени всички доводи, доказателства и аргументи в тази критична за държавата и правото ситуация! Все пак от нас, като граждани, зависи много, нека го направим сега, утре ще е късно!" - призоваха организаторите на акцията "Светлината ражда Свободата! Президентът е на ход!".

Всички основни претенденти за кметския пост в София изразиха позиция за Гешев, днес - и Мая Манолова. Остава само един без позиция: Йорданка Фандъкова - ГЕРБ, заяви пред множеството Велислав Величков от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Величков призова демонстрантите да се съберат отново - след решението на президента. Започна и подписка, която утре ще бъде внесена в деловодството на "Дондуков" 1.

Сред демонстрантите тази вечер бяха и Борис Бонев от "Спаси София", дипломатът Стефан Тафров, бившият депутат Методи Андреев.

На Ларгото, докато течеше протеста, имаше над 20 полицейски коли и бусове, една пожарна и една линейка.

Акцията "Светлината ражда Свободата! Президентът е на ход!" завърши с "Нека бъде светлина" на Васко Кръпката.

           

Източник:https://m.offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Седми час продължават протестите срещу избора на Гешев

Полицията води преговори с блокиралите Орлов мост

ВСС избира Гешев под обсада и бомбена заплаха

Гешев нападна Бойко Атанасов след въпрос на Цацаров

Иван Гешев прие с усмива заплахата за бомба в сградата на ВСС115799