Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Палеж на монополите ...
Палеж на монополите в 24 града на страната

Палеж на монополите в 24 града на странатаОчаква се протестиращите да са десетки хиляди само във Варна


Протести под надслов "Да запалим монополите" 4 част ще се проведат в цялата страна на днешния 17 февруари. Oчаква се народното недоволство да „избухне” в 24 града на България.

За София началото на протеста е от 11 ч на ул. "Славянска" 8, пред МИЕТ. Във фейсбук има страници за координация на протеста в градовете: Кюстендил, Перник, Русе, Бургас, Пловдив, Силистра, Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Варна, Шумен, Белене, Ямбол, Велико Търново, Монтана, Добрич, Кърджали, Сливен, Враца, Стара Загора, Ловеч, Петрич, Видин, Дупница, Габрово, Пазарджик.

В социалната мрежа се разпространява следният призив за участие в протеста: "Стани, стани, юнак балкански, от съд дълбок се събуди, вземи си сметките януарски и публично ги изгори!"

Във Варна, където демонстрантите традиционно бяха най-много, категорично отрекоха протестът да е политически. Пред bTV бившият футболист Иван Петров, който бе ранен след едно от предишните шествия, заяви, че варненци тепърва набират сила и нямат намерение да спират с недоволството.

Пусни видео
Исканията на протестиращите са национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция, разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика, търсене на отговорност на подписалите ги лица. Освен това демонстрантите настояват електроенергията, произведена от АЕЦ – Козлодуй, да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото, както и да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

17.02.2013

 

Още...

 

Източник: btvnews.bg


405