Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Парламентарни избори...
Парламентарни избори 2014 - помощ за трудноподвижни хора да стигнат до урните

Парламентарни избори 2014 - помощ за трудноподвижни хора да стигнат до урнитеДвижение „ДНЕС” по традиция помага на самотни възрастни и трудно подвижни хора, както и на граждани с двигателни и зрителни проблеми, да стигнат до избирателните секции и да упражнят конституционното си право да гласуват.

Въпреки ангажираността си с оказване на помощ на пострадалите от наводненията, и на днешните избори 167 доброволци на Гражданско движение „ДНЕС” бяха на разположение в гражданските приемни на Движението в цялата страна да помагат на трудно подвижни самотни възрастни хора и на граждани с двигателни и зрителни проблеми, като ги придружат до секциите за гласуване.

248 трудно подвижни граждани от всички области на страната се възползваха от организираната от „ДНЕС” безвъзмездна помощ, за да  упражнят правото си да гласуват в предсрочните парламентарни избори. Постъпилите обаждания за транспортна помощ бяха 306, но част от хората се се отказали впоследствие.

През целия изборен ден в гражданските приемни имаше дежурни доброволци на телефоните, за да приемат сигнали за нередности. За радост, сигнали за сериозни нарушения не са постъпили.

Наблюденията на доброволците на „ДНЕС” в страната са, че като цяло избирателната активност е изключително ниска, вкл. спрямо предходните парламентарни избори, което е твърде тревожно и говори за тотален спад на доверието на гражданите към политиците и политическата система като цяло. 


63