Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Партиите на протеста...
Партиите на протеста са категорични! Спецпрокуратурата и спецсъдът трябва да се закрият

Партиите на протеста са категорични! Спецпрокуратурата и спецсъдът трябва да се закриятИТН, ИМВ и ДБ: Да възстановим правовата държава и да не допуснем селективно правосъдие спрямо лица, които са опозиция на властта или са конкуренти на близки до властта фирми.  

Според председателя на парламентарната Правна комисия Радостин Василев, цитиран от БНР, прокуратурата се чувства засегната, но партия "Има такъв народ" няма да промени позицията си за закриване на специализираните съд и прокуратура:

"Каквато е волята на политическите партии, такава ще е и съдбата на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Нашата позиция е - и в нашата програма, и в правната ни група, е че в този им вид тези органи трябва да бъдат закрити и служат като бухалка на властта". 

Подобна позиция изрази и един от вносителите на законопроекта - Атанас Славов от "Демократична България": "Миналата година имаше многомесечни протести на хиляди български граждани, които искаха точно това - закриване на Специализираните съд и прокуратура, защото те бяха превърнати в инквизиционни репресивни органи на властта. Става дума за следното: да възстановим принципите на правовата държава в България, да не допуснем селективно правосъдие по отношение на лица, които са в опозиция на властта или са бизнес конкуренти на близки до властта фирми". 

Според Татяна Дончева от групата на "Изправи се! Мутри вън!" има много аргументи за закриването на специализираните наказателни институции:

"Те могат да сезират когото искат, а след "Осемте джуджета", след серия от арести, които нямат никакво оправдание, дава възможност сериозно да се преосмисли съществуването на тези институции. Те са инструмент за политически натиск, те работят по поръчка на министър-председателя, което е абсолютно недопустимо".

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

От Фейсбук: Борисов е нашият пингвин - пристава на този олигарх, който му донесе по-голямо златно кюлче...

Борисов и Гешев въобще не са уредили по телефона „спонтанния“ протест, нали?

"Прокурорите на спонтанен протест под строй пред ресторант "Осемте джуджета"

”Скаутът” Георгиев с куп ”важни и нечути” неща и... някои лъжи

Заседанието на парламента >> С кворум и изявления на новите срещу старите партии

Задава се нулева година за реформите в правосъдието

Адв. Илиян Василев: Няма нито едно доказателство срещу Бобокови

"Питайте сега, защото когато и вас арестуват, вече няма да има кой да попита"

 


150331