Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Пеевски "заработил" ...
Пеевски

Пеевски "заработил" 30 000 лв. като депутат, без да стъпва в парламентаПредседателят на ДПС е извинил всичките му отсъствия, били по "уважителни причини"

Депутатите може да не стъпват в парламента и ден, но въпреки това да получават възнагражденията си, осигурени от българските данъкоплатци. Стига отсъствията им да са извинени. Правилникът на Народното събрание допуска тази възможност, но до момента от нея се възползва само един депутат – избраникът от ДПС Делян Пеевски, който видимо предпочита да се изявява не от парламентарната трибуна, а в собствените си медии.

От конституирането на 44-то Народното събрание на 19 април 2017 г., до края на януари 2018 г., Делян Пеевски е отсъствал от пленарни заседания 101 пъти, но всичките му отсъствия са извинени. Това става ясно от отговор на администрацията на парламента, предоставен на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

За това време депутатът няма нито едно "неоправдано отсъствие" от пленарна зала. Пеевски не извинява отсъствията си единствено от заседанията на икономическата и земеделската комисии, в които членува. Това практически означава, че народният представител, който присъства само на клетвата си като такъв при конституирането на парламента, получава пълната си работна заплата като депутат, без добавките, които му се полагат месечно за участие в специализираните комисии към НС.

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт. Основното месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие.

Средната заплата в обществения сектор за третото тримесечие на 2017 г. е 1050 лева. Следователно депутатското основно месечно възнаграждение към момента е малко над 3000 лева. Така излиза, че за последните 10 месеца, без да е стъпил в пленарна зала, Пеевски е "заработил" над 30 000 лева. В този период обаче Пеевски беше вносител на два закона - "срещу вторичното разграбване на КТБ" и поправки в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. И в двата случая не се появи в НС, за да обяви мотивите за законодателните си инициативи.

Парламент Делян Пеевски и Йордан Цонев 07112014 1(1)

Председателят на парламента Цвета Караянчева не пожела да каже на какво основание е извинила отсъствията на Пеевски.

"Отсъствията на депутатите се разрешават от председателя на парламентарната група, който от своя страна уведомява председателя на парламента. Председателят на НС няма правомощия да извинява отсъствия на депутати, защото според член 136 от ПОДНС режимът е уведомителен", коментира Караянчева.

Какво гласи въпросният член 136:

"Чл. 136. (1) Народният представител е длъжен да присъства на заседанията на Народното събрание и на комисиите, в които е избран. (2) Народен представител, на който се налага да напусне заседанието, преди да е завършило, или да закъснее за заседание, уведомява дежурните секретари или ръководството на съответната комисия. (3) Народен представител, на който се налага да отсъства по уважителни причини от заседание на Народното събрание или от заседание на комисия, предварително уведомява председателя на Народното събрание, съответно председателя на съответната комисия. "

Потърсен за коментар, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не бе открит в парламента. Впоследствие въпроси до него на какво основание извинява почти едногодишното отсъствие на Делян Пеевски от НС, бяха отправени и писмено до пресцентъра на ДПС. Отговори така и не бяха получени. Юристи коментираха, че текстът от парламентарния правилник, регламентиращ отсъствията, е разтеглив. Депутати пък твърдят, че спазването му е въпрос на "личната съвест и благоприличие". По думите им повечето от тях често за били глобявани за нерегламентирани отсъствия.

Парламент Делян Пеевски 27012016 2

Пеевски е рекордьор по забогатяване по време на участието си във властта. За последните 9 години, откакто за пръв път бе избран за депутат, той се е сдобил с бизнес за около 62 млн. лв. и влогове за приблизително 17 млн. лв., видно от последните публикувани от Сметната палата имуществени декларации. Въпреки това не се отказва от средствата, изплащани от данъкоплатеца за издържа на народните представители.

 

Източник:http://clubz.bg/

 


52307