Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Перник пред МС: Мачъ...
Перник пред МС: Мачът свърши, г-н Борисов! Оставка!

Перник пред МС: Мачът свърши, г-н Борисов! Оставка!Информационен сайт „ДНЕС“

 

Жителите на Перник пренесоха недоволството си от водната криза под прозорците на правителството. В протеста в София, който протече под мотото „Искаме вода“  се включиха няколко хиляди души.

Хората изразиха недоволството и възмущението си от безхаберието на властта, което доведе до тежката ситуация в града.

От самото начало се чуха скандирания и освирквания, възгласи "Искаме вода", "Мафия", "Оставка". В протеста се включиха и кукери с маски и чанове  "гонещи злото".

Протестиращите настояват за съдебен процес срещу хората, довели до водния геноцид в града, за подмяна и реконструкция на ВиК мрежата в общината, за бързо довършване на водопровода София-Перник, оставка на министър Петя Аврамова, на нейния заместник Николай Нанков и на шефа на басейновата дирекция – Благоевград. 

На 60-ия ден от въвеждането на воден режим и на 35-ия ден от обявяване на бедствено положение ние дойдохме в "триъгълника на властта" в София да протестираме, защото няма решение на кризата, заяви пред БГНЕС Камелия Радева от инициативния комитет "Спаси Перник".

"Днес Перник трябваше да е домакин на "Сурва" - фестивала на маскарадните игри, и да посрещаме приятели и гости от цял свят. Това ни бе отнето, вместо това се налага да се борим за основни човешки права за достъп до вода и чист въздух. Не ни принуждавайте да емигрираме и не се опитвайте да ни противопоставяте - град срещу град, село срещу село, граждани срещи бизнес, бизнес срещу бизнес. Всички сме хора, а безводието еднакво ни убива", добави  Радева.  

Ораторите на протеста единодушно се обединиха около тезата, че трябва да се разбере истината за източването на цял язовир.

„Задава се хуманитарна криза, правят се ваксинации за хепатит, готвят се болници, но имаме  ли здравеопазване", попита риторично Радослав Колев от „Спаси Перник“ и даде думата на д-р Коцев от здравния синдикат на "Подкрепа".

"Премиерът сигурно ни гледа зад завесите. Искам да му кажа: Мачът свърши, г-н Борисов",  каза лекарят. И той, и другите оратори поискаха персонална отговорност от Борисов и оставка на правителството заради "геноцида" над перничани.

Ирена Шаренкова от „Спаси Перник“ заяви, че истинските организатори на протеста са заключени в триъгълника на властта и посочи сградата на Министерски съвет. „Искаме ясни решения на кризата. От месеци слушаме само обещания, разхвърлят се едни милиони, които обаче за съжаление не текат по нашите чешми. След няколко дни ще ударим мъртвото дъно на язовира, какво предлага правителството. Единственото решение, което се взе е да чакаме Господ да пусне дъжд и сняг“, каза активистката.

В същото време кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че градът имал вода за няколко месеца.

„Нормална реакция на хората е този протест. Нормално е да са гневни - аз и друг път съм го казвал. Изправени сме пред огромно изпитание. Изпитание, което трябва да го изтърпим по болезнен начин. Нормално е хората да задават въпроси“, добави  Владимиров по повод протеста.

 

Припомняме, че Перник е на воден режим заради нивото на язовир "Студена", който скоро се очаква да достигне до т.нар. "мъртъв обем", а водата ще стигне за не повече от 15 дни.

На извънредна среща в МС беше взето решението на водната криза в Перник, според което, за да бъдат задоволени битовите нужди на перничани, ще бъде изграден водопровод, по който да стига водата от язовир "Белмекен" до Перник през инфраструктурата на ВиК София.
Планът беше приет от правителството, след като беше обсъден и от Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в София и беше гарантирано, че столичната вода няма да бъде засегната. 

 .

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Гневните перничани ще протестират в София на 25 януари

Вина – няма, вОда – нЕма! Политически и воден апокалипсис е!

Спрете водата на държавата

Манолова: Холдингът във ВИК–сектора, създаден днес от премиера, е мегасхема за източване

Нека честитим на гербаджийската фирма, която ще си прибере парите

 


120655