Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Президентът ще прове...
Президентът ще проведе консултации с партиите за състава на ЦИК на 5 май

Президентът ще проведе консултации с партиите за състава на ЦИК на 5 майВъв връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия. Покани за това бяха изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция на адрес:

https://www.president.bg/static56/Online-video/

Със свой указ днес държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК.

 

Българи в чужбина настояват за гласуване по пощата, електронно гласуване и машинно гласуване

 

Да бъдат въведени гласуване по пощата, електронно гласуване и машинно гласуване - това искат българи, живеещи в чужбина, обединени в ин...

Прочети повече

Припомняме, че президентът Румен Радев издаде преди три дни указ за обнародване на промените в Изборния кодекс, става ясно от брой 36 на Държавен вестник

В последния работен ден преди празниците излезе извънредният брой на Държавен вест, в който промените са обнародвани.

На 29 април по тъмно депутатите приеха на второ четене промени в Изборния кодекс. Народните представители решиха да се гласува с машини в България и в чужбина в секциите с над 300 избиратели. Машинно гласуване няма да се произвежда в избирателни секции в страната с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. В случаите, в които машинното гласуване се окаже невъзможно, секционната избирателна комисия ще уведомява незабавно районната избирателна комисия и Централната избирателна комисия и гласуването ще продължи с хартиени бюлетини. Народното събрание реши съставът на Централната избирателна комисия да бъде намален на 15 членове. Този брой ще включва председателят, заместник-председателите и секретарите. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определена от държавния глава. Парламентът реши ЦИК да определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяване на гласовете.

Всичко за промените в Изборния кодекс вижте ТУК

 

Редактор: СПАСИАНА КИРИЛОВА  

Снимка: Прессекретариат на президентството

Източник: https://www.actualno.com/

 


150114