Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / При неудобни отговор...
При неудобни отговори...! >> От НСО отказаха коментар била ли е с предпазен колан Цвета Караянчева

При неудобни отговори...! >> От НСО отказаха коментар била ли е с предпазен колан Цвета КараянчеваВмомента тече досъдебно производство, което ще изяснява всички факти около инцидента с председателя на парламента Цвета Караянчева в неделя, включително и това кой в колата на Националната служба за охрана е бил с предпазен колан. Дотогава от службата се въздържат от коментари, съобщи пресслужбата на НСО,.

В неделя автомобилът, който возеше Караянчева катастрофира, като след инцидента председателят на парламента беше настанена в болница със счупена ключица. Фактът, че тя е най-пострадалата при инцидента, въпреки че ударът е отпред вляво, а обикновено охраняваното лице се вози отзад вдясно, породи съмнения, че тя е пътувала без колан в нарушение на Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

 

В чл 137а на закона е записано, че водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани. Цитираните категории обхващат леки и лекотоварни автомобили, камиони, микробуси и автобуси.

 

Изключение се допуска само за бременните жени, лицата, чието физическо състояние не позволява използването на обезопасителен колан, хората с трайни увреждания на горни крайници и/или опорно-двигателния апарат, които управляват моторни превозни средства, адаптирани съобразно техните нужди, водачите на таксиметрови автомобили, когато превозват пътници в рамките на населеното място, и инструкторите - при управление на автомобила с учебна цел.

 

При нарушение глобата е 50 лева, като с промяна на закона от началото на 2017 година тя се налага и на водача, а не само на пътника. При една от последните акции на "Пътна полиция", в която се контролираше използването на колани, беше уточнено, че санкцията за шофьора е за всеки нередовен пътник, тоест ако в колата пътуват трима души без колани, той трябва да плати 150 лева.

 

ЗДвП не дава право на служителите на НСО да шофират или да пътуват без колан, но според дългогодишния служител на службата Румен Ралчев има неписани правила, че това е позволено, за да могат охранителите да реагират по-бързо в критична ситуация. В интервю за телевизия "България он еър" той казва, че в инструкцията на НСО не е разписано изрично, че пътуващите на задните седалки трябва да слагат колани. "Това е интерпретация на охраняваното лице доколко се чувства сигурно", казва Ралчев.

 

 

Бивши служители на службата коментираха пред "Дневник", че в общия случай никой от охраняваните не ползва колан. В същото време служителите нямат никакви правомощия да откажат да тръгнат например ако човекът на задната седалка не е сложил колан. Няма никаква писмена императивна инструкция, която да позволява подобно поведение на служителите на НСО. Проверка в Закона за НСО и правилника за неговото прилагане наистина не откри такъв текст.

 

В член 27 алинея 2 е записано, че когато е необходимо за изпълнение на конкретни задачи по охрана на лица, обекти или мероприятия, офицерите и сержантите от НСО дават писмени или устни разпореждания. От следващите алинеи обаче става ясно, че по-скоро става сума за разпореждания спрямо други хора, а не за охраняваните лица.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg


112843