Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протест в Асеновград...
Протест в Асеновград заради неработеща пречиствателна станция за 32 000 000 лв

Протест в Асеновград заради неработеща пречиствателна станция за 32 000 000 лвОколо 50 асеновгардчани се събраха на мирен протест пред сградата на община Асеновград днес. Повод за недоволството на гражданите бе неработещата пречиствателна станция за отпадни води в града.

Хората заявиха, че чакат това съоръжение от години и защо сега, след като го има, все още канализационната вода продължава да се излива в реката. Попитаха и кмета доктор Христо Грудев „сега кой ще плаща тези 32 000 000 лева”.

Природозащитници изразиха притесненията си, че заради замърсяване загива рибата в река Чая. Асеновградчани изразиха недоволството си и чрез плакати с надписи „Милиони за станция, която не може да функционира”, „Кой е отговорен пречиствателната станция да не работи, кой се е подписал, че всичко е наред”, „Режем ленти на пречиствателна станция, която не може да работи” и други. Хората се опасяват да не бъдат завишени и местните данъци, ако се окаже, че сумата от 32 000 000 лева трябва да се поеме от общината. Гражданите са категорични, че ако не се предприемат протестите ще продължат. В отговор кметът на града Христо Грудев обясни, че вече е извършил оглед на съоръжението и е провел консултации със специалисти.

 

„Направени са първите проби на пречиствателната станция и се надяваме до края на годината тя да започне да функционира”, увери градоначалникът. Той посочи, че са открити 120 неизправности на съоръжението, които трябва да бъдат коригирани, за да заработи, а в протокола, с който община Асеновград е приела обекта от строителя, са се подписали 40 души. Хората протестираха също и заради качеството на сметопочистването в Асеновград и селата в общината, недовършените строителни дейности в квартал „Запад” и дупките, които са възникнали по уличната мрежа след последните дъждове.

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

 

Протест заради пречиствателна станция в Асеновград

Асеновград на протест заради бившия кмет

Протест в Асеновград заради неработеща пречиствателна станция118711