Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протест заради масов...
Протест заради масово конфискувне на антични оръжия от МВР

Протест заради масово конфискувне на антични оръжия от МВРНа 1 ноември, Деня на народните будители, дружеството за възстановка на исторически събития „Традиция” организира митинг-шествие в София в знак на протест срещу конфискуването на античните им оръжия от МВР. Шествието ще тръгне в 11 ч. от НДК.

Това съобщи Огнян Маринов от дружеството пред бТВ.

 

Припомняме, че ГДБОП и КОС направиха обиск на 15 адреса. Иззети са над 120 оръжия, като най-голям брой са на членове на управителния съвет на дружество "Традиция". За собствениците те имат колекционерска стойност, а някои от тях струват хиляди. В резултат членовете на дружеството заявиха, че са готови на протест.

 „Обявиха, че претърсванията са по два повода – единият е за отработване на сигнал, а другият проверка на оръжието”, обясни Маринов. 

 

Той уточни, че по време на възстнановките и репетициите за тях не е имало инциденти или наранени хора. „Имаме инструктажни листове. Записано е, че не може да се стреля, въпреки че е с халосни боеприпаси, които не предизвикват травми, но се стреля над главите на хората.

 

Бяхме шокирани от действията на МВР, голяма част от нашите членове са бивши офицери от Министерството на отбраната, сержанти и войници, които са обучени, посочи юристът Тодор Предов. Оръжието се проверява от служител на КОС, като предварително сме дали заявка, стреляме с халосни боеприпаси, които са произведени в Казанлък и няма никаква опасност, обясни той. 

 

Дружеството „Традиция” има 38 клона в цялата страна. Ежегодно над 1600 родолюбци на различна възраст и с различни професии влизат в ролята на народните борци. Сред най-мащабните възстановки са тези на Руско-турската освободителна война, защитата на Орлово гнездо, Боят за Самарското знаме, защитата на Маньово бърдо и Слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг.

 

 

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

КОЙ чакаме да ни помогне

Протестите на МВР - грозната жалейка на властта

Истанбул въстана и победи, а ние...!?

Протест срещу Системата – тема табу за зависимите български медии

С глупавите си закони ще ни довършат! Протести са му майката!115460