Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протестираща майка –...
Протестираща майка – Срещу нас скочиха платени неправителствени организации, които са на държавни субсидии

Протестираща майка – Срещу нас скочиха платени неправителствени организации, които са на държавни субсидииВ предаването гостува Вера Иванова, председател на Конфедерацията за защита правата на децата – една от майките на деца с увреждания, която вчера беше на общественото обсъждане на проектозакона за личната помощ. Преди разговора си с нея Слави Трифонов коментира скандалните случаи по казуса от последните дни:

„Днес заместник-министърът на социалното министерство Росица Димитрова подаде оставка заради наглата си постъпка да лети до Ню Йорк в бизнес класа за 8306 лева. При това да лети за конференция, за да представи „успеха и напредъка“ на България в правата на хората с увреждания и то в момент, когато в цялата страна има протести и палаткови лагери на майките, грижещи се за децата си с увреждания.
Две неща правят впечатление. Първо – поведението на самата зам.-министърка, която се държи все едно е жертва на някаква несправедливост. И второто е днешното изявление на Валери Симеонов, вицепремиер: “На майките не им е работа колко струва билетът на зам.-министърката.”
Уважаеми зрители, така може да говори само някой, който е лишен от елементарни човешки характеристики – като съпричастност и съчувствие. Сега ще му обясня защо им е работа на майките на децата с увреждания колко струва билетът на зам.-министърката. Обяснявам: билетът струва 8306 лева, а парите, отпускани за личен асистент, са 312 лева на месец. Следователно, парите, дадени за билета на заместник-министърката, ще стигат за заплатата на един асистент за 26 месеца и половина. Това са две години и два месеца и половина. Ето защо им е работа на майките. И освен това тези пари зам.-министърката не си ги е извадила от джоба – нито тя, нито Валери Симеонов. Това са наши пари. Защото ние сме държавата и ние издържаме цялата тая работа. И затова на всички ни е работа.
Но с това цинизмът по темата не свършва.
Вчера имаше обществено обсъждане на предложения от омбудсмана Мая Манолова проектозакон за личната помощ. По време на тази среща, неясно защо, присъстващият там президент на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов каза на майките следното: “… Престанете да разхождате тия нещастни деца по улиците. Засрамете се малко. Сериозно го говоря. Това, което вършите с вашите деца, е безчовешко.” Край на цитата.
Всъщност безчовешко е подобно изказване. Ти какво искаш бе, Димитър Манолов?! Искаш да си ги държат вкъщи, за да не те притесняват ли? Искаш по улиците да има само здрави деца ли? Болните да си седят у тях?!
Наистина тази пропаст между държавата и хората е огромна. Мисля, че трябва да направим всичко възможно да я запълним. Иначе ще страдаме всички – и болни, и здрави.
Поканих омбудсмана Мая Манолова, която е автор на закона за хората с увреждания, да дойде в студиото и да коментира това, но тя ми отказа да дойде, защото, според нея, сме щели да навредим на каузата на майките. Когато я попитах защо и как въобще е възможна подобна теза, тя ми обясни следното – всъщност, според нея, атаката вчера не е била срещу хората с увреждания и закона, а е била срещу нея, защото сегашната политическа класа се притеснявала много, ама много сериозно от нейно участие в политиката и от моя подкрепа, насочена към нея.
Аз пък ще кажа следното. Още веднъж ще кажа едно нещо – за една общност може да се съди по отношението към хората, които страдат. Не ме вълнуват никакви интриги, политически, жълти или каквито и да било, а ме вълнува последователността и успехът на каузата на страдащите.“

Вера Иванова разказа, че на националния съвет срещу тях са скочили платени неправителствени организации, които са на държавни субсидии. „Те определят политиките за хората с увреждания, защото те са национално представени неправителствени организации“, каза председателят на Конфедерацията за защита правата на децата.

„Тези организации получават субсидии като партиите. Те не разпределят парите за хората с увреждания, определили са си порядъчни заплати, имат си секретарки“, разказа тя.

Според Слави Трифонов вероятно представителите на тези организации целят „те да са тези, които ще получават тези пари от бюджета и те да го разпределят, и по този начин да съществуват, взимайки пари от нашите пари, защото това са пари от бюджета“. Вера Иванова се съгласи, че това е точно така и поясни: „А ние искаме на всеки човек с увреждане, според потребностите, да получава определена сума.“

„Никога не сме искали пари, искаме реформа“, категорична е Вера Иванова.

 

ВИДЕО

 

Цялото предаване от 20 юни 2018 г.

 

Източник: https://www.slavishow.com/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

СВИРЕПОСТ! Докато жени плачейки протестират и очакват решения, безотговорни властнички се разхождат в Ню Йорк!?!

Слави, единствен ти застана до нас в тази жестока борба!

Системата го убива!

Арогантността и циничността на Борисов удариха дъното

Слави спазва обещанията си към майките на деца с увреждания

Съществуваме напук на Системата. Няма да се откажем!

Българските медии гузно мълчат за дарението на Слави от концерта в Лондон ЗА нашите деца!*

Брутален и циничен ВИЖТЕ>>* >> Борисов нареди хората с увреждания "да му се махат от главата"

Слави спасява децата на България!

„Системата ни убива“

Слави Трифонов ще дари парите от концерта си в Англия на Конфедерацията за защита правата на децата

Слави и хиляди българи пяха срещу Системата и за децата! Медиите грозно мълчат!

Празни приказки: Социалният министър не убеди майките на деца с увреждания, че системата ще бъде променена

ЕДИНСТВЕНО НА НАШИЯ САЙТ: Въпреки медийното затъмнение! > Слави с разтърсващ концерт в Лондон за децата на България! ВИЖТЕ>>

Слави и Ку-ку бенд с концерт срещу системата

Концертът в The O2 Arena ще бъде в подкрепа на родителите на деца с уврежданияо

"Шоуто на Слави": Системата убива децата ни, уби медиите... убива България! Слави е заплаха за статуквото...!

Слави осъди „Господари на ефира“ и дари парите на майките на деца с увреждания

Държавата, която убива хората с увреждания

Заради невъзможност да реши проблема на децата с увреждания, социалният министър Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие (обновена)


66888