Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Решението за "Света ...
Решението за

Решението за "Света София" е законно, категоричен е ЧавушоглуМинистърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е категоричен, че решението за "Света София" е взето законно. Той каза, че хората имат право да изразят мнението си по този въпрос и Турция уважава техните мнения, дори да не ги подкрепя. Но категорично отхвърля изявления, които представляват намеса във вътрешните работи на суверенна Турция.

Министърът отново разкритикува Гърция, като отбеляза, че тя не зачита религиозните свободи и е единствената държава, която има столица без джамия. "Гърция е последната държава, която може да дава мнение по тези въпроси. Ние знаем колко лошо се отнасят с турците в Западна Тракия и джамиите в страната", заяви той, цитиран от "Сабах".

Гърция разкритикува неотдавнашното решение за превръщането на „Света София” в джамия. В отговор Анкара заяви, че уважава и опазва културните и религиозни паметници. В същото време турските официални власти подчертават, че с османските паметници в Гърция се злоупотребява, като се нанася удар върху историческото и културното наследство на турското малцинство.

В годините след обявяването на гръцката независимост много османски сгради са превърнати във военни затвори, кина, офиси, общежития и складове, припомня БГНЕС. Затворени са за поклонение десетки джамии, а други са превърнати в църкви. Много сгради, изоставени по онова време, са в руини. Чавушоглу подчерта, че 80% от регионалните проблеми ще бъдат решени, ако Гърция се откаже от максималистичните си амбиции в Източното Средиземноморие.

На 10 юли Главният административен съд на Турция отмени правителствения указ от 1934 г., който превърна „Света София” в музей. Това решение отвори пътя емблематичната истанбулска „Света София” да бъде използвана като джамия. От ЮНЕСКО пък предупредиха, че всяка промяна може да наложи преразглеждане на статута на музея от Комитета за световно наследство.

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

 

 


130369