Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Резултати от национа...
Резултати от националната доброволческа кампания

Резултати от националната доброволческа кампания "ДНЕС помагаме! ДНЕС алармираме!"340 доброволци се отзоваха във вчерашния изборен ден на призива на Гражданско движение „ДНЕС” и дойдоха с личните си автомобили в приемните на движението в цялата страна да помогнат на хора с увреждания с безплатен превоз до изборните секции. 

През целия ден 678 граждани в София и страната потърсиха и получиха доброволческата помощ от движение „ДНЕС”. Желаещите да гласуват трудно подвижни граждани бяха най-многобройни в София и надвишаваха значително броя на включилите се доброволци. Поради тази причина доброволческата кампания на „ДНЕС” приключи най-късно в София. 

На телефоните в приемните на „ДНЕС” в цялата страна са постъпили 48 сигнала – предимно от Кърджали, Ардино, Враца и София. Преобладаващите са за лоша организация на изборния ден, бавно гласуване, вследствие на което има граждани, които са се отказали да гласуват. Друга част от сигналите са за недопускане на застъпници, липсващи  списъци за записване на придружители и недопускане за гласуване поради влезлите изисквания за уседналост. От различни части на страната има оплаквания за прозрачни бюлетини. Във Враца гласоподаватели не са се подписвали, след което е уведомена ОИК и секцията е спряна. 

Фрапиращ е случаят с Любомир Петров от София – трудноподвижен, инвалид І-ва група. Неговата избирателна секция е в 90 у-ще, но до нея не е могъл да стигне поради катинар на портала за коли. Отива в най-близките секции, определени за хора с увреждания, съответно в 96 и 97 у-ща, но не е допуснат до секциите от организаторите още на входа на училището с аргумент, че може да гласува само в секцията по местоживеене. Напомняме, че според Решение на ЦИК „избирател с увреждане на опорно-двигателния апарат може да гласува и в избрана от него подходяща секция като се вписва в допълнителния списък на секцията”. 

Всички сигнали са предадени на общинските избирателни комисии.  

---------------------------------------------------------- 

В деня на балотажа - 30 октомври 2011 г., Гражданско движение „ДНЕС” отново ще призове гражданите да дойдат с личните си автомобили в приемните на движението и заедно, солидарно и доброволно да направим граждански жест - да помогнем на хората в неравностойно положение, като ги придружим да стигнат до избирателните секции. Добре дошъл е всеки, който прецени, че е негов обществен дълг да помогне на своите съграждани с проблеми да упражнят конституционното си право да избират своите управници!


33