Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сачева капитулира: В...
Сачева капитулира: Вероятно няма да има великденски надбавки

Сачева капитулира: Вероятно няма да има великденски надбавкиНякои сектори понесоха тежко пандемията, заяви социалният министър

 

Има сектори, които тежко понесоха пандемията и трудно ще се възстановят - търговия, ресторантьорство, хотелиерство и много други. Тези сектори се подпомагат от държавата.

Това заяви министър Сачева в коментар за общата социална ситуация в месеците на коронавирусна пандемия пред Дарик радио.

Много хора имат свръхочаквания, какво може да направи правителството, но възможностите са ограничени, много хора, които работят в сивата икономика, са в тежко положение и държавата трудно може да им помогне.

Дали ще отворят ресторантите и другите затворени бизнеси от 1 март ще се реши през следващата седмица, но личното мнение на министър Сачева е, че тези бизнеси трябва да отворят. Особено на фона на това, че работят училища, детски градини, молове, фитнеси.

Това отваряне ще бъде със съответните ограничения, посочи тя. Да няма събиране на големи групи от хора, спазване на дистанция, носене на маски.

Трябва да се опитаме да живеем с коронавируса като осигуряваме интереса на хората, заяви министър Сачева.

Тя разказа за помощта на правителството към най-уязвимата група - възрастните хора.

Ще има еднократна добавка от 120 лева, за хранителни продукти, за най-уязвимата група от пенсионерите, които получават пенсии от 300 до 369 лева и ще бъде изплатена до края на април от Агенцията за социално подпомагане - 392 хиляди души ще получат тази помощ, допълни министър Сачева.

Вероятно няма да има великденски добавки, но за още един месец ще се изплати добавката от 50 лева, посочи тя.

В сферата на социалното подпомагане има нужда от сериозни реформи, защото тя не е достатъчно ефективна изрази мнение министърът на труда.

От втората половина на годината мярката 60 на 40 трябва да бъде фокусирана върху онези сектори, които са най-пострадали. Бизнесът не трябва да става зависим от държавна помощ за дълго време.

Има сигнали, че хора подпомагани от държавата за това, че са без работа, заради мерките срещу коронавируса, работят на втора работа и по този начин те не би трябвало да получават помощ за безработни.

6,97 процента е нивото на безработицата в момента, а младежката безработица е по-висока.

160 хиляди млади хора в България нито учат, нито работят. И министър Сачева поясни, че се мисли как те да бъдат върнати отново в училище или в светлия сектор на икономиката.

Ситуацията на хората с увреждания също бе във фокуса на разговора. Над 9 млн. лева са отделени за програми, които да подпомагат тази категория от хората, посочи министър Сачева.

Необходим е нов кодекс на труда, заяви още тя в интервюто си за Дарик радио.

България

  

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://fakti.bg/

 

 

 


145347