Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Санкции заради некач...
Санкции заради некачественото асфалтиране на улиците в Габрово иска „ДНЕС” в писмо до кмета

Санкции заради некачественото асфалтиране на улиците в Габрово иска „ДНЕС” в писмо до кмета„Една година по-късно – тема с продължение” е надсловът на писмото на организацията на „ДНЕС” в Габрово до кмета на града Таня Христова. Повод за реакцията на доброволците на Движението е състоянието на габровските улици след ремонтните дейности по Водния цикъл на града и множеството сигнали и оплаквания на граждани в приемната на „ДНЕС”-Габрово.

 

 

„След ремонтите по т.нар. Воден цикъл останаха доста незавършени и преполовени неща. Част от тях сме посочвали и преди, друга част излагаме в сегашното ни писмо. То е плод отново на сигнали на граждани и реакциите им по повод нередностите, които описваме в него. Всичките ни питания и проблеми, които поставяме пред Община Габрово нямат за цел да дискредитират никого и нямат нищо общо със започващата предизборна кампания. Просто държим да има контрол и нeщата да се вършат качествено. Което на този етап липсва.”, категоричен е Анатолий Антов – областен координатор на „ДНЕС”.

Организацията на „ДНЕС” в Габрово настоява за качествено почистване на летораслите и коренищата, както и санкции за фирмите, извършили некачественото и неефективно асфалтиране на улиците.

 

Прилагаме пълен текст на писмото:

 

 

ДО Г-ЖА ТАНЯ ХРИСТОВА

КМЕТ НА ОБЩИНА ГАБРОВО

                         

                         „ЕДНА ГОДИНА ПО- КЪСНО - ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ“

 

 УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ХРИСТОВА,

                      Една година по-късно, ако минеш по ул. ,,Неофит Рилски", трудно ще познаеш, че тук е извършван основен ремонт. Измина година откакто ,,ударно" бе асфалтирана улицата, като също така набързо бяха монтирани тук-там бордюри. Малко е да се каже, че бяхме смаяни от факта, че същите се монтират, без да са почистени корените и летораслите на многогодишните липи, които правеха тротоарите неизползваеми. Явно от звеното по водния проект не си бяха направили труда да огледат терена и нямаше съответното задължително писмо до отдел ,,Озаленяване"!?  След наше писмо, съпроводено със снимки, бяха премахнати 2-3 липи и почистена кореновата им система и продължи едностранното изграждане на тротоарите.

                   Една година по-късно непочистените леторасли са в избуяли и скоро ще превземат тротоарите. Време е направената грешка да се  поправи, като новоизграденото звено ,,Озеленяване" трайно почисти летораслите.

                   Една година по-късно, бордюрчетата са изпадали и строителните отпадъци си стоят непочистени. В района на МЗ ,,Янтра" това създава проблеми при вятър и дъжд.

Не бе изграден тротоар в отсечката ,,Тотю Иванов" - ,,Екзарх Йосиф", което е в нарушение на европейския проект, с нелогичното обяснение, че някога в частния имот (бивш цех на „Георги Генев") може да се строи и да се повреди  новия тротоар. По пътя на тази ,,логика" не трябваше да се изгражда тротоар по ул. ,,Николаевска" от №146 до №152. Тук само ще вметна, че този участък в разширения център на града е едно нерегламентирано сметище, за което от 2007 г.имаме обещание да бъде оградено и обезопасено, каквито са изискванията по ЗУТ. Искрено се надяваме, че когато машинно (защото такава машина съществува) се почистят летораслите по ул. ,,И.Гюзелев", общината да почисти и гореспоменатата отсечка и да изгради тротоара.

                   Не случайно народът е казал, че ,,бързата работа е срам за майстора". В резултат на припряното асфалтирване пред №27 вх.Б при всеки дъжд се образува езеро и преминаващите коли заливат стените на блока. Същото е положението пред Централната  поща, Театъра, кръстовището до НУ ,,Васил Левски", но това не е изненада, поради липсата на контрол, за който толкова настояваме от години.

                    Уважаема госпожо кмет, чакаме не само Вашия отговор на поставените от нас проблеми, но и съответните проверки и наказания,  както и неустойки на фирмата или фирмите, които не са си свършили работата по този проект.

                     Моля да ни уведомите в писмен вид за предприетите от Вас действия по поставените въпроси в настоящето писмо.

С уважение,

ГД „ДНЕС-Общество срещу произвола“

 

 

Още публикации на „ДНЕС” по темата:

От пусто в празно - стил на работа по Водния цикъл в Габрово (17.05.2014)

За неадекватни строително-ремонтни дейности сигнализират от "ДНЕС" в Габрово (03.07.2014)

Потвърждава се правотата на "ДНЕС"-Габрово: Няма разрешение за събаряне на пасарелката над ул. "Неофит Рилски", от виновните ще се търси отговорност (07.07.2014)


4316