Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Седми час продължава...
Седми час продължават протестите срещу избора на Гешев

Седми час продължават протестите срещу избора на ГешевНяколко часа вече София е блокирана от протести срещу провеждащия се в момента избор на Иван Гешев за главен прокурор. Сутринта полицията не допусна до сградата на Висшия съдебен съвет противниците на единствения кандидат за поста на Сотир Цацаров, които днес са организирани от БОЕЦ. В резултат на това решение шествието се пренесе на Орлов мост, където блокира движението през кръстовището. Полицията опитва с преговори да убеди демонстрантите да освободят кръстовището, но те са там и към момента, а в социалните мрежи непрекъснато се обменят призиви да не се отстъпва.

Периодично през кръстовището преминават линейки със и без включени специална сигнализация, което създава впечатление, че опитват "пропускливостта". Георги Георгиев от гражданско движение БОЕЦ обяви, че "тръгва по стъпките на старата демокрация - палатки, Град на истината и борба до победа".

Затварянето на кръстовището е извършено против законоустановения ред, защото протестиращите не са уведомили общината за намеренията си, заявиха директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев и неговият заместник Антон Златанов, които дадоха специален брифинг за извънредната ситуация. Към момента сериозни инциденти няма. Две жени са били арестувани за сбиване и са отведени в Първо РПУ за изясняване на обстоятелствата.Кандидат-кметът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов също се присъедини към протеста заедно със хора от екипа му и симпатизанти. По-рано формацията обяви, че спира предизборната си кампания, за да се включи в протестите срещу избора на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. 

Хаджиев и Златанов опитаха да оправдаят действията на полицията пред сградата на Висшия съдебен съвет, където сутринта протестиращите срещу Гешев бяха преместени встрани от входа, а пред него бяха допуснати хората на ПИК, които протестират в подкрепа на Гешев. "На 27 септември е постъпило заявление от информационна агенция, което е съгласувано със Столична община. Заявлението беше под наслов "Марш за законност“ и има разрешение да се проведе пред сградата на ВСС. На 9 октомври е постъпило друго заявление, и защото е посочено същото място и същият час, общината не го е съгласувала. Затова общината е препоръчала на другото сдружение "Боец" да направят протеста си пред Съдебната палата. За да не се противопоставят двата протеста, сме взели такива мерки. Не може да се провеждат две масови мероприятия на едно и също място по едно и също време", обясни Георги Хаджиев, цитиран от Дарик радио.

От СДВР бяха категорични, че и другото мероприятие на "Орлов мост" се охранява по същия начин, а засилените мерки на полицията са за осигуряване на обществения ред. "Има две протестни мероприятия с две различни каузи. Ние сме полиция и не взимаме страна. И двете мероприятия са осигурени с достатъчно сили и средства", каза Георги Хаджиев. "На Орлов мост са хората, които са подали заявление на 9 октомври. На тях им е предложено друго място или време, но те писмено са отказали. Техните действия там се извършват против законоустановения ред. Блокирано е движението на Орлов мост, водим диалог с тях и се опитваме да ги убедим, че по този начин се пречи на свободното придвижване на всички останали жители на София", посочи и зам.-директорът на СДВР Антон Златанов. Той добави и че протестиращите там извършват администартивно нарушение, могат да им бъдат съставени актове на последващ етап и да им бъдат издадени наказателни постановления. "Всеки има право да протестира, но да спазват законите и да не пречат на другите граждани", заключи Златанов.

 

Източник: www.segabg.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Хайде холан, курдисайте го..., не се издържа!

Новият стар

Няма кой да ги накаже...! Освен съдбата...и ние. КОНПИ изпра всичко на Територията! (ОБНОВЕНА)

Прокуратурата уличи Владислав Горанов в тежко престъпление! Този път за партийните субсидии. И какво от това!?


115341