Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ще вземе ли местната...
Ще вземе ли местната власт във Видин мерки за безопасността на улиците до училищата?

Ще вземе ли местната власт във Видин мерки за безопасността на улиците до училищата?На предстоящото редовно заседание на Общинския съвет, в чийто проект за дневен ред са включени 23 точки, групата на общинските съветници от гражданското обединение „Единни за промяна“, чийто член е и „ДНЕС”-Видин, ще настоява граничещите улици със СОУ „Любен Каравелов“ да бъдат включени в списъка за ремонт.

„Улица „Райко Жинзифов“ е в кратери, а от едната страна ул. „Любен Каравелов“ няма и тротоар. Това създава реална опасност за живота и здравето на децата, които се обучават в това училище“, обясни Красимир Михайлов – областен координатор на „ДНЕС“ и преподавател в СОУ „Любен Каравелов”.

Напомняме, че още в началото на учебната година "ДНЕС"-Видин сигнализира общината за натоварения трафик на улицата и предложи тя да стане еднопосочна, като се изгради и безопасен тротоар. През ноември миналата година проблемът беше обсъден и на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, но промяна до днес няма.

Съветниците от гражданско обединение „Единни за промяна“ поясниха на пресконференция днес, че при разглеждане на предложението в комисиите не е станало ясно как ще бъдат разпределени средствата за ремонт, които са отпуснати като допълнителна субсидия от държавата на Видинска община. „Безспорно е, че улиците в града ни са в трагично състояние. Не са представени на общинските съветници към това предложение количествена сметка и заснемане; няма приоритетност на улиците, които ще се ремонтират; липсва дори т. нар. геодезично заснемане на уличните траповете, които трябва да се запълнят“, заяви Росица Кирова с уточнението, че по този начин се създава предпоставка не само за гласуване на некоректни и неточни решения, но и за облагодетелстване при изразходването на парите, отпуснати от държавата. „Няма правила и критерии, по които община Видин, Общинският съвет и кметът разпределят тези средства. Това е основният проблем. А от правила и критерии се страхува онзи, който не ги спазва“, каза Кирова. 

„ДНЕС”-Видин ще продължава да следи решенията на местните власти за състоянието на улиците в града и в частност – безопасността на улиците в близост до училищата.

 


13529