Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Скандално!* >> Чинов...
Скандално!* >> Чиновнички от МТСП в САЩ... споделят опит! Системата не ги убива

Скандално!* >> Чиновнички от МТСП в САЩ... споделят опит! Системата не ги убиваДокато тече драмата между социалния министър Бисер Петков, премиера Бойко Борисов и майките на младежи с увреждания, две високопоставени служителки от социалното министерство, пряко отговорни за проблема - зам.-министър Росица Димитрова и държавният експерт от отдел "Интеграция на хората с увреждания" Надежда Харизанова, са на луксозна командировка в Ню Йорк, пише "Сега".

По ирония на съдбата от 12 до 14 юни те представят "положителния опит и постигнатите резултати в България" за правата на хората с увреждания и деинституционализацията на децата с увреждания.

Насред кризата с оставката на Петков, който в понеделник беше отстранен от Борисов, а във вторник - върнат обратно, за да "отърве премиера от палатковите лагери" и протеста "Системата ни убива", в профила на министерството във Facebook се появиха снимки на Димитрова и Харизанова от Ню Йорк.

Командировката им е с всички екстри - самолетна бизнес класа за зам.-министъра, дневни, квартирни и пр. Общата стойност на пътуването на двете служителки е 16 150 лв., става ясно от документ, с който "Сега" разполага. Тъй като самолетните билети са купени в последния момент, билетът за бизнес класа на Димитрова струва 8306 лв., а икономичната класа на подчинената й - 2016 лв. Останалото до 16 150 лв. са дневни, хотел и пари за вътрешен транспорт.
Въпреки че самата конференция е тридневна - от 12 до 14 юни, а нощувките са четири, зам.-министърът и държавният експерт са писали дневни за 6 дни. Не е ясно какво е наложило спешното купуване на билетите, при условие че датите на конференцията са известни още от миналата година.

Пред "Сега" от социалното министерство уточниха, че командировката е за сметка на МТСП и че зам.-министърката за първи път пътува с бизнес класа. Според пресцентъра разходите за Димитрова са 8980 лв., без да уточняват какво точно се покрива със сумата. Тя се възползва от правото си според наредбата за служебните командировки, според която при пътуване над 5 часа зам.-министрите и други висши служители ползват бизнес класа.

След запитването на "Сега" за командировката пресцентърът на МТСП разпространи съобщение до всички медии какво е правила зам.-министърката на конференцията. "Социалното включване на хората с увреждания трябва да е на равни начала с всички останали групи от обществото", заявила Димитрова в централата на ООН.

Тя подчертала, че българското законодателство дава гаранции за недискриминация и равни възможности за всички. И обяснила, че у нас се разработва нов закон за социалните услуги, който "ще създаде иновативен модел на финансиране и подобряване на качеството, ефективността, управлението и мониторинга на социалните услуги".

На сайта на конференцията Димитрова не е спомената сред изказалите се. Там пише, че изказване е направил Георги Панайотов, постоянен представител на България в ООН.

Точно проектозаконът, който Димитрова хвали, е една от конфликтните точки между протестиращите и министерството - те настояват да се приеме изготвеният от омбудсмана Мая Манолова проектозакон за личната грижа и към момента отхвърлят варианта двата проекта да се обединят, както предлага министър Бисер Петков.

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnes.bg/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Брутален и циничен ВИЖТЕ>>* >> Борисов нареди хората с увреждания "да му се махат от главата"

Слави и Ку-ку бенд с концерт срещу системата

Концертът в The O2 Arena ще бъде в подкрепа на родителите на деца с увреждания

„Системата ни убива“

Слави спасява децата на България!

Българските медии гузно мълчат за дарението на Слави от концерта в Лондон ЗА нашите деца!*

"Шоуто на Слави": Системата убива децата ни, уби медиите... убива България! Слави е заплаха за статуквото...!

Слави осъди „Господари на ефира“ и дари парите на майките на деца с увреждания

Държавата, която убива хората с увреждания

Заради невъзможност да реши проблема на децата с увреждания, социалният министър Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие (обновена)
66160