Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Слави Трифонов: Бойк...
Слави Трифонов: Бойко, кажи на Ангела Меркел:

Слави Трифонов: Бойко, кажи на Ангела Меркел: "Работата носи свобода" и чакай да видиш резултатаДнес министър-председателят на България Бойко Методиев Борисов, обикаляйки с джипа си и возейки в него здравния министър и шефа на ”Пирогов”, и докато се снимаше, за да прославя великото си управление, каза следните думи, цитирам: „Работата носи свобода…“

Когато ги чух се вцепених и изпаднах в състоянието, наречено истински ступор. Че министър-председателят е неграмотен, че не е чел книги, че не знае езици и има ниска обща култура (както и тъпо чувство за хумор) - това е ясно. Видимо е за всички.

Но да не знае Бойко Методиев Борисов какво е това изречение и откъде идва, то е абсурдно. Защото според мен той е направил неволна грешка, защото ако не е такава грешка - това е безумно.


Сега ще му кажа къде сбърка чудовищно днес.
Бойко, изречението "Работата носи свобода" на любимия ти немски звучи така: „Арбайт махт фрай“.


И знаеш ли, Бойко, къде се намира това изречение? А? Имаш ли представа? Намира се на вратата на най-страшното творение на човечеството - концлагера Аушвиц. Както и на вратите на много други нацистки концентрационни лагери и затвори.


Това че не знаеш немски не те оправдава, защото изразът е популярен и на български - за тези, които знаят поне малко история.


Знаеш ли какво, Бойко, хрумва ми нещо.

Обади се на твоята приятелка - канцлера Ангела Меркел и й кажи на любимия ти немски: „Арбайт махт фрай“ и чакай да видиш резултата.


Тя е от Източна Германия. В момента е канцлер на Федерална Република Германия и като чуе това изречение, първото, което ще си помисли е ако може да ти махне главата.


Сега си представи какво си мисли всеки българин, който поне малко познава историята.

 

Слави Трифонов, Фейсбук 
 

Източник: https://frognews.bg/

 

 


140340