Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / След 2-годишни битки...
След 2-годишни битки на „ДНЕС” съдът постанови: Паяците и „синя и зелена зони” са незаконни

След 2-годишни битки на „ДНЕС” съдът постанови: Паяците и „синя и зелена зони” са незаконниСлед близо 2 години усилията на "ДНЕС" се увенчаха с успех. Още в края на миналата година Столичният Административен съд отмени ключови текстове в Наредбата за организация на движението на територията на София. Делото срещу въведените от 1 септември 2012 г. правила за паркиране в София беше заведено от Гражданско движение „ДНЕС” на 4 юни 2012 г.  В продължение на половин година (от юни до декември) „ДНЕС” проведе серия от протестни акции срещу синя и зелена зона в София. В организираната от движението подписка се включиха над 60 000 граждани. От края на м. юли „ДНЕС” обедини усилията си с фейсбук групата „Не, на данък паркинг”, като съвместно бяха организирани повече от 30 протестни похода и митинги. Столичните правници, обаче, не се съобразиха с Решението на Административния съд и действието на спорната наредба не беше праменено, което стана повод и областният управител Росен Малинов да заведе дело.

 

Софийският административен съд (САС) обяви за незаконни паяците, вдигащи коли в столицата. Това стана след като Областният управител на София Росен Малинов е спечелил делото срещу Столичния общински съвет. Той обжалва наредбата, касаеща работата на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

 

Според магистратите от САС Центърът за градска мобилност няма законови компетенции да извършва оперативната дейност по принудително отстраняване на неправилно паркираните автомобили, предаде ТВ7. Причината е, че ЦГМ не е общинско предприятие, а еднолично търговско дружество, на което общината незаконно е възложила тази дейност. Приходите от дейността на дружеството отиват директно в касата на фирмата, а не в общинския бюджет, което ощетява Столична община и столичани. 

 

Освен в частта за паяците, САС отмени решение на Общинския съвет и свързано с зоните за паркиране в центъра на столицата. Магистратите са счели за дискриминация само живеещите по постоянен адрес в местата с платено паркиране да имат възможност да купуват преференциални винетки. В мотивите на съда пише още, че санкционирането, поставянето на скоби и вдигането на автомобили трябва да се извършва от общинска фирма, а не от търговско дружество.

 

„Промените, които бяха приети през есента, така и не са влезли в сила и продължават да си действат старите правила от вчера, от миналия месец, от миналата година”, коментира общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков. Той посочи, че местната самоуправа ще обжалва решението пред Върховния административен съд в определения от закона 14-дневен срок.

 

Председателят на групата от съветници на социалистите в Столичния общински съвет Милка Христова пък настоя в наредбата да бъде дадена възможност и на живеещите по настоящ адрес в центъра на града да имат право на винетка. За събирането на таксите тя предложи да бъде създадено общинско предприятие, което да отговаря за контрола, или да се проведе конкурс за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки.  

 

Зафир Зарков от ГЕРБ заяви, че няма никаква опасност от хаос в паркирането, защото приетите промени не са в сила и преди решението на съда и в момента се спазва приетата през 2012 г. наредба, която също беше атакувана в съда, но оцеля. Той изрази мнение, че най- вероятно скоро и живеещите по настоящ адрес в центъра на столицата ще имат възможност да добаввят към тези ,които могат да получават винетки.

 

През март тази година областният управител на столицата Росен Малинов обяви, че чака съдът да се произнесе по негови жалби срещу дейността на Центъра за градска мобилност. Тогава от ЦГМ коментираха, че са поискали от магистратите от Софийския административен съд наредбата да действа, докато те се произнесат.

 

През февруари миналата година Административният съд в София се произнесе, че Центърът за градска мобилност (ЦГМ) няма право да вдига коли с паяци и да слага скоби, по ДЕЛОТО  на сдруженията "ДНЕС" и "Видовден". Като незаконни бях определени   вдигането с паяк и поставянето на скоба.


3794