Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Спускат се политичес...
Спускат се политически поръчки за новия закон за хората с увреждания

Спускат се политически поръчки за новия закон за хората с уврежданияСпускат се политически поръчки как да бъде създаден закона за хората в неравностойно положение. Освен това не допускат лица, които не са членове на НПО, да дадат своето предложение за промяна на стария закон. Това заяви пред Фрогнюз Райна Михайлова, чиято майка е в неравностойно положение.

Райна Михайлова разказва за борбата си с институциите в търсене на правата на нейната майка.

 

Започнахме с това, че сезирахме системата как правителството  нарушава правата на хората  с увреждания,  произтичащи от Конвенцията на ООН: член 13 Достъп до правосъдие; член 19  Независим живот и включване в общността; член 20  Лична мобилност; член 28 Подходящ жизнен стандарт и социална закрила с адм. дело № 10020/2016 по описа на ВАС. На 31.01.2018г. тричленния състав на ВАС излиза с решение №1455, което посочва, че: ” Унифицирането на размера на добавката води до съществено ограничаване на възможностите за социална интеграция на хората с увреждания, които имат ниски доходи, и препятства пряко упражняването на гарантираните в Конвенцията за правата на хората с увреждания права и свободи като: свободата на придвижване, правото на пълноценно включване в общността, личната мобилност и свободата на достъпа до информация, правото на образование, правото на достъп до рехабилитационни услуги и осигуряването на подходящ жизнен стандарт.”

 

След потвърждаване на горепосоченото решение от съда и публикуването му  на 22.06.2018 г. управляващите  предприеха бързи действия  противоконституционните разпоредби чл. 24, ал. 2, чл. 25 и чл. 26 ППЗИХУ да ги  пренесат  директно в закона и на 29.06.2018 г. с проект. И го направиха с бясна скорост, като спекулираха, че в противен случай добавките щели да бъдат спрени. На 04.07.18 г. по време на първото заседание на паламентарната комисия на  труда след наш упрек към управляващите, че отново неглижират хората с увреждания  социалният министър изтъкна, че от  февруари  т.е. след решението на съда е създадена работна група, която  изготвя  проект  с нов закон за хората с увреждания, който ще представи скоро. Нашите права отново бяха нарушени от управляващите.

 

На 09.07.2018г. т.е. в срока преди второто заседание  в парламентарна зала, на основание чл.18  от Закона за нормативните актове  ние  внесохме  предложение до председателя на Народното събрание  вместо  гарантирания минимален доход  като база, на която да се изплащат интеграционните  добавки да се използва прага на бедността. Горепосочената разпоредба гласи:

(1) Държавните органи, юридическите лица и гражданите могат да правят предложения за  усъвършенствуване на законодателството.

(2) Предложенията се отправят до органа,  овластен да издаде нормативния акт

 

Не  получихме отговор от  г-жа Цвета Караянчева защо  не е предложила на народните представители нашето  проектопредложение.

Най-лошото е, че тази политика за нарушаване на нашите права се продължава  и от социалния  министър и до настоящия момент. В тази връзка от медиите в публичното пространство разбрахме, че  на 30.07.2018 г. от 11 часа в социалното  министерство ще представи  изготвения работен проект на закона за хората с увреждания и всяко лице  с увреждания, което желае може да  присъства. Ние решихме, че ще участваме във въпросното заседание, защото  от изявленията на министъра чувахме само отделни моменти от новоизготвяния закон. И така на 27.07.2018 г. звъннахме на телефона изписан от  министерство. Служителката  препрати към началника на кабинета на министъра. Обадихме се. От отсрещната  страна, госпожа или госпожица, ни  увери, че  ще предаде нашето искане на съответната дирекция и ще бъдем поканени. Мина над час, но никой не ни потърси. Същото искане към 11часа  го изпратихме и на електронната поща  на министерство. Отново  не последва никаква реакция. Изчакахме още  три часа и  отново се обадихме  на  началника на кабинета. Последва  пренасочването  ни от една дирекция към друга и така  няколко пъти. Накрая ни дадоха телефона на Мартин Байчев, тъй като той изпращал поканите. Обадихме  се, обяснихме. Бяхме уверени, че ще получим отговори толкова. Изтъкваха, какви не ли причини, че ние не сме НПО и затова не сме били включени от министъра в заповедта, на основа, на която да бъдем допуснати на заседанието. Ние нито  получихме  покана, нито копие на проекта на новоизготвения закон.  Въпреки това  на 30.07.2018 г. ние отидохме  в министерство. След запитване охраната  ни каза не можете да влизаме , защото не сме в списъка. Отново се обадих  на Мартин Байчев, който ми каза, че по нашата  молба няма резолюция от министъра и при това положение  не можем да участваме в заседанието и ми пожела приятен ден, нищо, че сме да пред входа. Служителката, която придружаваше пристигащите  представители от  НПО-тата също ни каза, че не можем да влезем. Бяхме допуснати на заседанието  след като Омбудсманът Мая Манолова  директно говори с министъра, поставяйки го пред свършен факт. 

 

Новият проектозакон е още по-лош от  стария. В него терминът "лица с увреждания" се намира в допълнителните разпоредби. А дали това е респект към хората  с увреждания?!

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Системата ни убива - Всички! -30 юли 2018 г. в 17:00 ч.

България се обединява на 30 юли в протест срещу "СИСТЕМАТА, КОЯТО НИ УБИВА - ВСИЧКИ!"

Гражданско движение „ДНЕС”: Категорично заставаме и сме ЗАЕДНО с българските майки в националния протест и справедливите им искания!

Движение ,,ДНЕС": Категорично и безусловно подкрепяме деиствията и исканията на българските жени!

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": БЕЗУСЛОВНО ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ!

Гражданско движение "ДНЕС": ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ

Българските майки: "Безпартийни сме и неподкупни!" Ние сме сила! >>

Бисер Петков покани протестиращите майки да се върнат в работната група

Слави пита: Кой се опитва да скрие истината за протеста на майките на деца с увреждания?!

Системата остава глуха за протестите на хората с увреждания! - „България: Фактите говорят“ – епизод 9

СИСТЕМАТА УБИВА всички!

Да бъдем хора! Да помогнем на майките!

Да защитим майките!

Виновните майки!

„Охранени“и платени НПО-та скочиха като лешояди върху майките. Кой ли ги насъсква...?!

С тия няма да стане

Протестираща майка – Срещу нас скочиха платени неправителствени организации, които са на държавни субсидии

Нямате ли страх от Бога? Ето го моето дете! Трябва ли да го скрием вкъщи?

Слави Трифанов: Огромна пропаст зее между властта и обикновените хора

Слави единствен стриктно спазва обещанията си към майките на деца с увреждания

Едните са в бизнес класа в самолета, а другите са на палатки пред парламента…

СВИРЕПА НАГЛОСТ! Докато жени плачейки протестират и очакват решения, безотговорни властнички се разхождат в Ню Йорк!?!

Съществуваме напук на Системата. Няма да се откажем!

Господа управници, прав ви път

Факти* >> Слави, единствен ти застана до нас в тази жестока борба!

Системата го убива!

Арогантността и циничността на Борисов удариха дъното

Слави спазва обещанията си към майките на деца с увреждания

Съществуваме напук на Системата. Няма да се откажем!

Българските медии гузно мълчат за дарението на Слави от концерта в Лондон ЗА нашите деца!*

Брутален и циничен ВИЖТЕ>>* >> Борисов нареди хората с увреждания "да му се махат от главата"

Слави спасява децата на България!

„Системата ни убива“

Слави Трифонов ще дари парите от концерта си в Англия на Конфедерацията за защита правата на децата

Слави и хиляди българи пяха срещу Системата и за децата! Медиите грозно мълчат!

Празни приказки: Социалният министър не убеди майките на деца с увреждания, че системата ще бъде променена

ЕДИНСТВЕНО НА НАШИЯ САЙТ: Въпреки медийното затъмнение! > Слави с разтърсващ концерт в Лондон за децата на България! ВИЖТЕ>>

Слави и Ку-ку бенд с концерт срещу системата

Концертът в The O2 Arena ще бъде в подкрепа на родителите на деца с уврежданияо

"Шоуто на Слави": Системата убива децата ни, уби медиите... убива България! Слави е заплаха за статуквото...!

Слави осъди „Господари на ефира“ и дари парите на майките на деца с увреждания

Държавата, която убива хората с увреждания

Заради невъзможност да реши проблема на децата с увреждания, социалният министър Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие (обновена)

 

 

 


71423