Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / СРЕЩА - ДИСКУСИЯ С У...
СРЕЩА - ДИСКУСИЯ С УЧАСТНИЦИТЕ В ПРОТЕСТИТЕ

СРЕЩА - ДИСКУСИЯ С УЧАСТНИЦИТЕ В ПРОТЕСТИТЕХората искат възмездие за виновниците, довели до икономическата разруха на страната и масовото обедняване на българите

Да продължим борбата срещу произвола на монополите и да потърсим отговорност от виновниците за икономическата разруха на страната и масовото обедняване на българите, призова във Варна гражданското Движение за национално единство и спасение „ДНЕС“ на проведена среща-дискусия с варненци, доброволци и негови симпатизанти.

Целта бе да се обсъдят справедливите граждански искания от продължаващите във Варна и страната протести и начините, които да доведат до реални резултати. Обсъдено беше и как дотогава да продължи гражданският отпор срещу произвола на монополите, за който движението предупреждаваше властимащите от 2009 година насам. С помощта на мултимедия координаторът за Варна Райка Драганова направи кратка презентация за историята, целите и задачите на движението в новите реалности.

Представен бе и новият адрес на приемната на ДНЕС на бул. «Съборни»19 в морската столица, където варненци ще могат да получават безплатни правни консултации по свои конкретни проблеми, свързани с електроснабдяване, ВиК, топлофикация и други монополи, с некоректни интернет доставчици, кабелни и мобилни оператори, банки и застрахователи, за трудово-правни спорове и злополуки, имотни измами и др. От ДНЕС гарантираха правна помощ и защита на всички граждани с нарушени конституционни свободи и потребителски права. Само през миналата година с помощта на движението във Варна са заведени над 1200 дела, като близо 400 от тях вече са приключени с благоприятен изход за гражданите, а останалите все още не са завършени.

Днес България се намира освен в икономическа и социална, но и в политическа криза. Затова като нейни граждани, трябва да се обединим и защитим правото си на нормален живот. Да противопоставим волята си на все по-очевидните стремежи за дискредитация на желанието на гражданското общество да се отърси от робството на олигархичната и монополно-зависима икономическа система  в страната», каза пред варненци учредителят на движението и член на Националния координационен съвет Мартин Карагеоргиев.

Координаторът на младежката организация на ДНЕС във В.Търново Николай Гешев, който гостува на варненци отбеляза, че това, което ни изведе на улиците, са алчността на монополните дружества и неспособността на българското правителство и управленците по места да ни осигурят добро управление и живот. Затова от името на младите хора призова още по-голяма активност, неподдаване на натиск и «да демонстрираме волята си да заставим институциите в страната да поемат своята отговорност и да започнат незабавно да работят в интерес на гражданското общество. В дискусията със свои предложения се включи икономистът Евгени Николов, който предложи промени в политическия модел, като поиска не повече от два мандата за общински съветници, кметове и депутати, както и граждански контрол над институциите. Строителният предприемач Любомир Статев пък предложи полупрезидентска република, при която главата на нацията да има по-големи правомощия, а не само представителни функции, както сега.

Много от изказалите гражданската си позиция варненци искаха възмездие за виновниците, довели до разрухата у нас. «Важното е да покажем, че като общество от граждани имаме право на добро управление и можем да направим с позицията и идеите си така, че това наистина да се случи възможно най-бързо», приключи дискусията журналистът Добромир Радушев.

 


1118