Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Съвместна работна гр...
Съвместна работна група от представители и експерти на „ДНЕС“ и Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към НС започва работа още другата седмица по изпълнение исканията от националната подписка „Срещу произвола на монополите“

Съвместна работна група от представители и експерти на „ДНЕС“ и Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към НС започва работа още другата седмица по изпълнение исканията от националната подписка „Срещу произвола на монополите“Съвместна работна група от представители и експерти на „ДНЕС“ и

Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към НС започва работа още другата седмица по изпълнение исканията от националната подписка „Срещу произвола на монополите“, подкрепена от стотици хиляди граждани

 


Парламентът готви писмен отговор по исканията на гражданите и ГД „ДНЕС“

 


Съвместна работна група от представители и експерти на „ДНЕС“ и Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към НС започва работа още другата седмица по изпълнение исканията от националната подписка „Срещу произвола на монополите“, подкрепена от стотици хиляди граждани. Затова се договориха Гражданско движение „ДНЕС“ и ръководството на парламентарната комисията на продължила близо три часа среща в Народното събрание.

 

Кога Парламентът ще отговори на стотиците хиляди участници в подписката срещу монополистите?” и „Кога народните избраници ще започнат да спазват законовите срокове и изисквания?” На тези въпроси потърсиха отговор представители на „ДНЕС” от парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм (КИПЕТ) на среща днес, 12 декември 2012г.

 

Срещата бе по покана на Председателя на комисията Мартин Димитров, а в разговора се включиха още Заместник-председателят на Комисията Деян Червенкондев (ГЕРБ) и народните представители Иван Иванов (Синя коалиция), Димитър Бойчев (ГЕРБ) и Рамадан Аталай (ДПС). От страна на „ДНЕС” в срещата участваха Анжелика Цокова, Ирена Пейкова, Офелия Йорданова, Силвия Кацарова и Йордан Караджов, експертът на Движението Георги Христов, както и адвокатите-доброволци Михаил Матеев и Наталия Кумпикова, а от Инициативния комитет присъстваха проф. Вихрони Попнеделев, Латинка Петрова, Красимир Луканов.

 

Повод за срещата бе забавеното становище от страна на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм по внесената преди почти две години национална подписка, в която се включиха стотици хиляди граждани от цялата странаНа 12 ноември 2012г. Инициативният комитет на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” и ГД „ДНЕС” изпратиха писмен протест относно липсата на отговор от страна на Парламента, въпреки изискванията на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление[1]. С писмо от 6 декември 2012г. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева информира, че след внасянето на националната подписка срещу монополите в Народното събрание на 22 декември 2010г. и след проверка на подписите от ГД „ГРАО”, на 19 януари 2011г. тя е разпределена до Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм, Комисията по правни въпроси и Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите. До момента становище по внесената подписка е оповестила само Комисията по правни въпроси. Не са постъпили становища от другите две комисии, което прави невъзможно разглеждането на подписката от Народното събрание.

 

По време на днешния разговор представителите на „ДНЕС” изразиха недоумение от факта, че две от парламентарните комисии не са изпълнили задълженията си, както го изисква Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание[2]. Те апелираха към членовете на КИПЕТ да се ангажират с конкретен срок, в който ще формират и оповестят становище.

 

В отговор, Председателят на КИПЕТ Мартин Димитров и останалите членове на ръководството на Комисията изразиха готовност за подкрепа на исканията на гражданите от националната подписка „Срещу произвола на монополите“ и се ангажираха да ги изпратят до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за мнение.

 [1] Чл. 52, ал.1: „Органите, до които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение на своите интернет страници, в един национален ежедневник и по обществените електронни медии“

 

[2] Чл. 78 (3) от Правилника за организацията и дейността на НС: „Постоянните комисии обсъждат проектите по ал. 1 не по-късно от 15 дни от разпределянето им и представят на председателя на Народното събрание становищата си по тях.”


2580