Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Темата с приватизаци...
Темата с приватизацията – защо сега?

Темата с приватизацията – защо сега?Д-р Георги Георгиев, експерт по финанси, Движение „ДНЕС“               

Референдумът показа ясно – необходима е смяна на системата. Защото всички ние след 28 години на преход разбрахме едно – тези които преди 1989 години управляваха държавното имущество и нас, сега отново ни управляват (техните деца и внуци, де), но с тази разлика, че вече притежават почти изцяло за себе това, което преди бе общо. Една от основните причини да стигнем дотук е злоупотребата с власт и привилегии, а това дори и сегашните политици нямат никакъв морален проблем да не го отричат.

Миналата зима след референдума, стратезите в ГЕРБ са се събрали по спешност на тема какво трябва да се измисли, за да може някак си тази енергия на хората да бъде разсеяна, плюс каква подготовка за нови избори да се предприеме, в случай, че се създаде нов политически проект около идеите от референдума. Очевидно е, че харизмата на премиера вече не върши работа. И затова май наистина това трябва да бъде преборено отчасти с раздухването на някои и други предишни золуми, а всичко това да е съпроводено с пълно облъчване всяка сутрин по националните телевизии, за да се съгласим, че ГЕРБ при третото си управление, в качеството си на мъдреци, вече се борят с всички недъзи,проблеми и с корупцията. Медийната им стратегия е ясна – всяка сутрин по един, че и по двама министри в сутрешните блокове, вечер пак... Та който не чул и неразбрал нещо сабахлем докато си мие зъбите, да му се набие вечер по ракиено време... Въпреки тоталния медиен контрол, остава си обаче сериозният проблем как действително да се преборят. Защото реално те – ГЕРБ са проблемите, те са недъзите, те са всичко – та нали ни управляват вече толкова години, почти 8. А Бойко Борисов от близо 20...

И тук е разковничето – цифрата осем. Може ли сега да се намери схема и начин, по които действително да се преборят с нефункциониращата държава и далаверите, ама тези далавери, които са били преди повече от осем години.

При едни нови избори и при един нов политически проект около референдума, ГЕРБ няма как да вземат милиони гласове по нормален начин. Остава да се търси вариант останалата част от съществуващите политически партии и техните спонсори да бъдат "ударени", така че конкуренцията от тях да бъде максимално намалена. Ако БСП изчезне, остатъците от реформаторите също, ще е перфектно за ГЕРБ. Остава само вярното ДПС. А в краен случай дори и ГЕРБ да останат в опозиция при предпоставките, че владеш всички общини, чрез техните кметове, а пък на централно ниво ще управляват нови хора с не дотам голям управленски опит, са достатъчна добра основа за саботажи, размирици и връщане на власт чрез нов кабинет "Борисов 4" след около година-две. А и има още банки, които да бъдат „оздравени“. Золумищата преди повече от 8 години бяха на т.нар. "тройна коалиция". Но те няма как да се ударят по две основни причини.

Първата е, че харизматичният все още тогава премиер спечели изборите през 2009 година с обещанието, че ще възцари справедливостта, ще пребори корупцията и безхаберието именно на тройната коалиция. Нищо не се случи и това вече не минава.

Втората е, че всичко разкрито като кражби на тройната коалиция беше изтъргувано – сделката осигурява и до ден днешен политическо спокойствие на ГЕРБ и блаженството на БСП. Тогава...? Тогава трябва да се търси как да се пребори корупцията още по-назад във времето.

А още по-назад във времето, това са годините на приватизацията. Наскоро обсъждахме темата с един приятел. Според него и според една негова социология едно от най-ненавижданите деяния от нас българите за целия преход е именно приватизацията. Точно приватизацията е най-лесното обяснение на всички наши проблеми и беди, включително и на това, с което започнах – как предишните ни управници са сегашните собственици.

Кой се свързва в съзнанието на хората с приватизацията? Ами, най-вероятно да са правителствата на БСП и СДС. И тук вече се получава перфектното сечение за ГЕРБ. 

От една страна може наистина да опита да пребори далаверите при приватизацията, от друга страна точно тази приватизация ще се обвърже със сегашните БСП и остатъците от СДС. Най-разумно е БСП да бъде атакувана чрез нейния лидер Корнелия Нинова. [АФЕРАТА "ТЕХНОИМПЕКС"! Лъснаха далаверите на Корнелия в приватизацията на Костов - вижте как е лапнала държавна фирма (ДОКУМЕНТИ)]

Тези дни стана ясно, че партийната лидерка и послъгва (май не за първи път), казвайки, че по прословутата ѝ сделка е проверявана три пъти. От писмо на прокуратурата става ясно, че това не е вярно.

А остатъците от СДС – тук е голяма мъка кого да атакуваш, те самите не спират да си се атакуват, та по-добре да ги оставиш сами да си вършат тази работа в братоубийствената война. Затова фокусът на атаката леко се измества. Иво Прокопиев е перфектен за тази цел. От една страна името му неизменно е свързано с приватизацията, от друга страна се свързва с "Да, България" и ДСБ и от трета страна, о да, това е страхотно – има медии, които не пропускат да критикуват ГЕРБ. И така, целите са ясни.

След като е ясно какво ще се атакува, за да се покаже действителната борба за правда и справедливост, то следващата стъпка е да се намери правилният инструмент. А този инструмент е именно Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). По сега действащия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ), проверяваният период е 10 години назад. Предложението е било за 15 години назад, но има решение на Конституционния съд, с което срокът става 10 години. Това е при т.нар. гражданска конфискация. За тези 10 години може да се конфискува основно имущество, свързано със сегашните управляващи – нали управляват от 8 осем години досега. И при това имущество, придобито основно от корупция, свързана със средствата от обществени поръчки от бюджета и от еврофондовете. Е, няма как да стане. Трябва да се смени периодът на проверка и отнемане. И тук си припомняме отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество придобито от престъпна дейност (ЗОПДИППД) или т.нар. наказателна конфискация. Там период на проверка беше 25 години. Това вече е добро число. Хем няма да се търси корупция при ГЕРБ + ОП, хем ще бъде при БСП и СДС (сегашни разпиляни реформатори).

Основните периоди на проверка по отменения ЗОПДИППД започваха основно от 1984 година и напред във времето. Тези, които имаха повдигнато обвинение през 2009 година като се върнат 25 години се достига до 1984 година. А тогава нямаше милионери, поне законно забогатяли, всички бяхме равни. Между другото КОНПИ (комисията "Кушлев") е проверявала доста от т.нар. олигарси и техните разновидности – полуолигарси, мутри, милионери, приватизатори. И един анализ, направен за целия 25 годишен период много ясно си отразява неприятната за нас действителност – почти няма законно забогатял българин. Честно казано, една такава гледка може да разбие всякакви илюзии за демократичен преход. Вижда се, че в първия милион нещо куца. Така, че отново да разглеждаме този период е най-малкото интересно да стане ясно докрай кой кой е. Проблемът идва, че това е наказателна конфискация – трябва да има осъдителна присъда на лицето и да има причинно-следствена връзка между присъдата и придобитото имущество.

Това обаче в условията на действащото българско законодателство е доста трудно да стане. Вариантите за промяна са няколко. Два от тях ГЕРБ вече инициираха – единият е свързан с давността на престъпленията от приватизацията и вторият вариант – на първо четене мина новият антикорупционен закон.

След като са ясни конкретните цели, обединяващи съвкупността от политика, медии, приватизация и е ясен инструментът за постигане на тези цели, остава и подготвителната работа. А тя е свързана с повдигане на обвинение, което да попада в приложното поле на ЗОПДНПИ. И ето го и следващият, още по-хубав пример: Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев. Чрез тях ГЕРБ ясно показва как няма прошка за никой при борбата с нарушенията при приватизацията – жертва свои бивши министри и съюзници. А пък и то явно има нещо, щото сделката с EVN за пред нас си изглежда чиста, ама те си го знаят помежду си – задкулисно дали е така.И така, Иво Прокопиев се сдобива вече с обвинение, за да започне проверка и в КОНПИ. А когато наближиха сроковете за край на проверката и вземане на решение за образуване на производство и налагане на обезпечителни мерки, ГЕРБ започнаха да ни подгряват. Където и да си пуснеш телевизора, по което и време да е, все ключови хора за партията ни обясняваха за кражбите от приватизацията. По телевизионните студия ГЕРБ-аджии ни размахваха до безкрай и документите за сделките на Корнелия Нинова. Иво Прокопиев вече е ясен – има обвинение, КОНПИ ще му образува производство, сделката с "Каолин" ще бъде символ на престъпната приватизация, там само трябваше да се мълчи, докато не му се наложат обезпечителните мерки и премиерът не се появи по телевизията, за да ни каже как първите сто–двеста милиона вече ще си ги върнем.

Остава да се представят накратко последствията от този грозен театър.

Като отнемане в полза на държавата нищо няма да се случи. Единият резултат е, че някои бизнеси ще си сменят собствениците или ще фалират. Другият резултат, който е по-вероятен, ние ще плащаме от бюджета за всички нанесени вреди. Допълнително, чуждестранните инвестиции, които напоследък ги няма, не само ще се скрият напълно, но и ще започнат да бягат извън страната ни, след като може със задна дата да прилагаме противоконституционни закони. Просто, ако ГЕРБ искаха да не изтече давност, да бяха започнали 2009 година.

Разбира се, ние това го гледаме вече толкова години, че можем спокойно да го разгадаем. И всичко това ни кара да искаме от години смяна на цялата система.

А КОНПИ е само инструмент за политически и икономически атаки. Той не отнема почти нищо за държавния бюджет. И това се знае от много години. Само че срещу КОНПИ някой скача, когато е лично, иначе си мълчи. Като си спомня, преди да бъде образувано производството на Иво Прокопиев  как хора от т.нар. дясно възхваляваха КОНПИ, ми става най-меко казано неприятно. Да не кажа гнусно. Но по-гнусно от това да бъде жертвана за пореден път цяла държава в името на политическото оцеляване на няколко човека няма. Това не трябва да го допускаме повече! От нас зависи.

 

Вижте и други материали по темата:

Да забравим за днес, че да си спомним за приватизацията от преди 30 години

Корни заговори като г-жа „Кой ще ни даде пари“ - в стил ранен социализъм

Плоча без звук - за приватизацията след конгреса на ГЕРБ

Ако народът е обран и хората нямат пари за лекарства, не е ли геноцид?

Румен Овчаров говори за корупция* >> Няма как БСП да участва в сценки на Борисов. Вместо разследване на корупцията сега, да се говори за Костов

Нинова не е проверявана за сделката ”Техноимпкес”

Радев да свика КСНС за "Булгартабак"*

Теартро на екрана* >> Скандал в ефира между ГЕРБ и БСП заради приватизацията

Дни преди Корнелия Нинова да купи за $70 000 „Техноимпекс“ в сметките му е имало над 1,8 млн. лв. (снимки)

Черният демон на демокрацията*: Иван Костов иска да защити делото на своя живот и затова брани приватизацията, смята младежкият лидер на ВМРО (ВИДЕО)

Прокуратурата се постави над закона и засекрети делата за приватизацията

Войната на крадците* >> Иво Прокопиев: Държавата е под контрола на няколко души

Наглостта на ГЕРБ* >> Цветанов напомни на Иван Костов да си затваря устата за приватизацията

Безсрамен говор от съсипника на България и сините мечти* >> Иван Костов: Горд съм с приватизацията, мит е, че тя е престъпна

Странна тишина около приватизацията на Общинска банка, а Трайчо независим ли е?

ГЕРБ и прокуратурата нямат идея колко са приватизационните дела

 

 


44005