Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Тошко Йорданов от "Ш...
Тошко Йорданов от >" title="Тошко Йорданов от "Шоуто на Слави": Опитват се да прикрият нарушаването на закона за партийните субсидии! >>" />

Тошко Йорданов от "Шоуто на Слави": Опитват се да прикрият нарушаването на закона за партийните субсидии! >>В студиото Слави Трифонов и Тошко Йорданов коментираха скандалната тема за партийните субсидии.

„Днес Министерски съвет предложи законова промяна, чрез която държавната субсидия за партиите да стане 11 лева на получен действителен глас. Нещо се обърках – според закона, държавната субсидия и сега си е 11 лева на получен действителен глас. Така пише в Закона за държавния бюджет – 11 лева“, каза Слави Трифонов.

Водещият насочи вниманието към същината на проблема: „Това че партиите години наред са си трайкали, че им отпускат повече пари, не е проблем на никакъв закон. Проблемът е в незаконното прилагане на закона. Прилагане на принципа „Ако мине“. На този принцип миналата година партиите са получили по 13,23 лв. на глас, а не по 11 лева. Така бюджетът за 2018 година е бил ощетен с над 6 и половина милиона лева.
Днес със „законовата промяна“ правителството предлага партиите да върнат надплатените субсидии със задна дата – от 26 май 2016 година до днес. А всъщност партиите трябва да върнат парите и без тази законова промяна. Трябва да ги върнат и заради сега действащия закон. Освен това трябва да върнат не само надвзетите пари след 26 май 2016 г., а и надвзетите пари от 2002 г. насам.
Според изчисленията на Министерски съвет само от 26 май 2016 година до днес партиите трябва да върнат 18 милиона и 600 хиляди лева. След нашите разкрития за завишените субсидии, ще се спестят и още над 13 милиона лева, които партиите няма да могат да прилапат незабелязано в оставащото време от мандата на това Народно събрание.
Днес правителството и финансовият министър обясниха, че искат законовата промяна и връщането на надвзетите пари заради „обществените настроения“. Само ще припомня на правителството и на финансовия министър, че обществените настроения са за 1 лев държавна субсидия, а не за 11 лева. Така решиха над 3 милиона и половина българи, гласували на официален национален референдум. Управляващите не се съобразиха с волята на тези 3 и половина милиона избиратели и обявиха референдума за невалиден. И сега ще отбележа, че на вчерашните избори гласуваха под 2 милиона души. И изборите са валидни.
Все пак искам да кажа нещо оптимистично и същевременно обнадеждаващо. Това, че над 30 милиона лева от нашите пари няма да потънат в партийните каси, е благодарение и на онези свободни медии – предимно сайтове – които не скриха скандала със субсидиите и на многото свободни и отговорни граждани, които не мълчаха за това как се точат нагло парите на всички данъкоплатци“ – каза Слави Трифонов.

„Днес, това, което направи правителството с това изявление, е арогантно и унизително спрямо нас като български граждани и избиратели. С това нещо те се опитват да прикрият факта, че са нарушили закона“, коментира Тошко Йорданов. Той бе категоричен, че става дума именно за нарушение на закона, тъй като текстът в него е пределно ясен и нарушаването на закона, дори и поради незнание, е наказуемо.

Трябва да бъдат върнати надвзетите пари от 2002 г., защото „това е правено“ откакто има субсидии, не е от 2018 г., смята той. Йорданов за момента е скептичен, тъй като все още има само едно предложение за ремонт на закона, което трябва да бъде гласувано от НС, а депутатите, според него, може да не го гласуват.

„Може да не върнат нищо. Ние сега чуваме една декларация, която не носи нищо след себе си“, каза сценаристът. По думите му цялата ситуация е глупава, „при положение, че има нарушение на правилата“.
„Прокуратурата се е самосезирала. Тук възниква въпросът какво е правила Сметната палата през тези години. Това е орган, който трябва да прави одити и да проверява всеки един лев на данъкоплатците дали отива по предназначение. Това е още един контролен орган, който е спал“ – заяви Тошко Йорданов.

„От тук нататък някой трябва да поеме политическата отговорност. Тя трябва да бъде поета директно от този, който е нарушил закона, а това е финансовото министерство. Отделно партиите са съучастници, защото са взели едни пари, знаят, че са ги взели и не ги връщат, дори не обелват дума по темата. Това нещо се нарича Организирана престъпна група, когато се облагодетелстваш за сметка на парите на хората. Ако в тази държава има някакво елементарно правосъдие – има хора, като министъра на финансите, които трябва да поемат реални законови последствия за нарушаване на закона“, каза за финал Йорданов.

 

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК

Цялото предаване от 27 май 2019 г.

Източник: https://www.slavishow.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Слави Трифонов: Партиите са си трайкали, че вземат милиони повече - свиват пари от гласовете още от 2002 г.

Замитане на престъплението! >> Правителството предлага субсидията за партиите да бъде намалена с 6,5 млн. лева

Слави Трифонов: Пълно мълчание за незаконно прибраните 6 милиона и половина лева партийни субсидии... Честит ден за размисъл!

Големите партии изобщо не са разговорливи за субсидиите си*

Адв. Хаджигенов: Случаят с партийните субсидии е тежко престъпление


100820