Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Вижте какво остана о...
Вижте какво остана от язовир

Вижте какво остана от язовир "Студена", ще измре ли рибата в него?Фотографът Радослав Първанов е заснел от въздуха състоянието на язовир "Студена" на 13 януари. На заснетите кадри, които той публикува на страницата си във Фейсбук и в YouTube може да се види какво е останало от язовира.

 

Междувременно еколози изразиха притесненията си за рибата в язовира, която може да измре заради намаления обем на водоема и да отрови останалата вода в язовира, която (макар и на драстичен режим) пият перничани.

Никой не знае колко е рибата в язовир „Студена“, дали има достатъчно кислород – предвид намаления обем на водоема и заледяването, и дали, ако умре, водата на перничани, която и без това е малко, няма да стане отровна. Марио Антонов от Централната рибно-опазваща организация бил потърсен едва преди седмица, за да съдейства за преместването на рибата в язовир „Пчелина“.

Riba-1

Марио Антонов Снимка: бТВ


Има опасност рибата да умре под леда. По мое мнение тя е трябвало да бъде извадена от язовира по възможно най-бързия начин. За мен е абсолютно закъсняла реакция. МОСВ трябва да отговаря за това рибата да бъде преместена от язовира и да не застрашава здравето на перничани“, каза в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви Антонов.

Той е категоричен, че в момента изваждането на рибата е невъзможно и най-рано това ще може да стане в края на февруари или началото на март. Но това е само част от проблема – в момента никой няма представа какво е количеството риба в язовира. Всички гадаят, но точни данни няма.

Не знаят и от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

„Реално ние не знам какво е количеството риба, което е в язовира. Според мен няма опасност от погиване на рибата и натравяне. Ако имаше нещо подобно, досега щеше да има умряла риба. Към настоящия момент няма такива констатирани, нито подаден сигнал от РИСОВ, нито от Басейнова дирекция. В случай на опасност от погиване на рибата, ние съгласуваме с МОСВ нейното преместване, ние само контролираме самото преместване, явяваме се контролен орган, всичко което се осъществява, е под наш контрол, контрол на Агенция по храните, но след съгласуване с МОСВ, които са отговорни за рибния ресурс вътре“, коментира за bTV Галин Николов, директор на агенцията.

Според Антонов обаче тази позиция е прехвърляне на топката. Експертът посочи, че отдавна е трябвало да бъде направена т. нар. „таксация“ – пуска се ток, който зашеметява рибата за кратко и тя изплува на повърхността. По този начин се преброява и се добива реална представа за количествата. Към момента обаче това не е направено и фактите около създалата се ситуация остават неизвестни.

 

 

Източник: http://epicenter.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Злополучен ПиАр: МРРБ се похвали, че са оправили една от авариите в Перник

Има решение за кризата с водата в Перник, въпросът е дали политиците са го разбрали

От „Стомана“: Ако не взимаме вода от яз. „Студена“, какво ще стане с ВиК-Перник?

„Другарски“ ритник >> Дончев: Ако бяха взети мерки през лятото, нямаше да се стигне до режим в Перник

След обиските и разпитите: Министър Нено Димов е задържан за 24 часа, Соколова и Витанов са на свобода 

Прокуратурата решава кой ще бъде обвинен за водната криза в Перник

Властта да осъзнае, че за станалото в Перник е виновна преди всичко тя

Да вдигнем наздравица... с по чаша вода (ОБНОВЕН)

Перничани излизат на протестен автопоход под лозунга „Къде ни е водата?“

Шествие с жълти жилетки и молебен в Перник заради водния режим

Перничани облякоха жълти жилетки заради водната криза

Слави Трифонов: Добре, бе, не изпитвате ли отвращение?

 

 


120247