Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Водно ТКЗС за 1 млрд...
Водно ТКЗС за 1 млрд. лв.! И вода за Перник от Белмекен... през тръбите на София. От правителството – толкоз!

Водно ТКЗС за 1 млрд. лв.! И вода за Перник от Белмекен... през тръбите на София. От правителството – толкоз!Коментар на Правда Великова

Информационен сайт "ДНЕС"

 

Какъв е проблемът на Перник? Аз и 120 000 перничани ще кажат – няма вода. Въздухът е отровен. Да ама явно сме прости.

Не разбираме нищо. Проблемът се оказва – че няма холдинг.

И за да се реши гигантската водна криза, Бойко Борисов измисли гигантска щуротия. Учредява се ВиК холдинг ЕАД–София – изцяло държавна собственост с капитал 1 млрд. лв., който ще обедини всички водни системи в държавата.

 

Пръкват нов „ВиК Холдинг“, за който щял да отговаря МРРБ министърът, който пък и досега отговаряше за ВиК?! 

 

Това се оказа почти трамплин към оповестения в събота с много шум и заклинания, (че столицата няма да пострада) нов план на правителството за спасяване на Перник от сушата и дългогодишните безумия на властите, план чрез който ще прекарват вода от яз. „Белмекен“ през тръбите на София...?!?  

Добре че словоохотливата Фандъкова, застраховайки се от очакван провал и народно недоволство почти издаде правителствената чета, обявявайки че опасност нямало никаква..., но ако имало ще се спрял... кранът за Перник, който тя лично поискала от Борисов, който пък предложи... патрули по тръбите да има, за да били хората сигурни, че София без вода няма да остане!?

 

Честито на всички като мен, очевидно неуки българи. Сдобихме се с водно ТКЗС! После ще спасим и Перник, за сметка на София... Браво! Комунизмът се завърна!

Не сте ли във възторг от поредната доза холдингова и системна некадърност, която извря от главата на правителството, което за сетен път ще потроши едни  много, много милиарди...?

 

Борисов: Взимат вода от Белмекен през София за Перник!

 

Честито на всички като мен, очевидно неуки българи. Сдобихме се с водно ТКЗС! Браво! Комунизмът се завърна!

Не сте ли във възторг от поредната доза системна некадърност, която извря от главата на правителството?

Колкото и да си неук, българино, прав си да се чудиш, маеш и не разбираш. И да продължиш... да ходиш жаден.

Капиталът на холдинга ще се формира чрез парична вноска от държавата, средствата ще са от централния бюджет за 2020 година. 

Така само някакъв си милиард, пари на данъкоплатеца, ще бъдат дръпнати, за да захранят поредните приятелски бизнес интереси и да завъртят чисто новичката мега схема за източване на бюджета. 1 млрд.лв. ще отиде точно там, където отидоха и едни 500 млн.лв. миналата година. В нечий джоб! На някой властимащ или бизнес–кръга около него.

 

 

Борисов и министри на спешна среща с план за действие заради водната криза - захранват Перник от водосбора на Белмекен 


От правителството тържествено декларираха, че имат нов екоминистър, имат и план за преодоляване на водната криза. Имат и една голяма торба с кризисен PR, дрън-дрън и бля-бля, но има и дузина въпроси без отговори.

На какъв принцип ще се изразходват 1 млрд. лв. пари от бюджета, и за сметка на кои други разходи ще бъде заделена тази сума?

Това не е ли дискриминация към общинските и частни ВИК?

По оценка на Световната банка трябват близо 800 хил.лв. годишно за рехабилитация и подмяна на ВИК мрежата. Откъде ще дойдат?

Съгласуван ли е с ЕК този нов модел на окрупняване на ВИК сектора?

Как новата водна и поредна реформа, предприета без предишните да са навлезли дори в съществената си фаза, ще се отрази върху и без това силно забавеното изпълнение на водните цикли на градовете, спечелили еврофинансиране?

Как и от кой ще се избират органите на управление на дружеството, което ще има надзорен и управителен съвет?

Как правителството ще обясни факта, че финансирането на ВИК холдинга с 1 млрд.лв. всъщност представлява неофициална актуализация на бюджета зад гърба на Народното събрание само месец след приемането му?

Колко пъти гражданите ще плащат милиарди за ремонт на водната инфраструктура, а вода все недостига, а и няма вече на не едно и две места?

Какви ще са функциите на регулатора КЕВР във ВиК–сектора при новосъздалото се положение?

Резултат с изображение за държавно предприятие управление и стопанисване на язовири 2019Държавно предприятие Управление и стопанисване на язовири. СТРУКТУРА

 

 Има още нещо мега нелепо в създаването на ВИК холдинга. Появата на поредния държавен орган става две години след като правителството в подобен спешен порядък скалъпи идентична структура – Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири". В него се изсипаха 500 млн.лв. за аварийни ремонти на язовири, но предприятието все още не е започнало нито един такъв ремонт, за сметка на това обаче си купува... прескъпи и луксозни автомобили.

Забележете. Този мастодонт, който имаше и активи от един милиард лева беше под шапката на икономическото министерство. Ще се сети ли някой да попита министър Владислав Горанов къде са парите, къде е водата, къде въобще е била държавата, ръководена от Бойко Борисов?!

И ето ви сега поредната „черна дупка–яма“, на повърхността на която изплува неадекватността на управлението. Като мазно петно в кофа с вода личи и се набива на очи стряскащата некомпетенстност и властова алчност.

ВИК холдингът е поредното решение на Министерски съвет, симулиращо уж активност и загриженост към народните тегоби. В държавата, където няма вода, справедливост и хуманност, има органи.

Най-новичкият ни – ВИК холдингът, вода може да не осигури, но пристан за солидно количество „калинки“ ще има. Ще има и тлъсти заплати, бонуси, привилегии, така както е във всяка държавна институция. Ще тръгнат тези партийно–другарски назначения по телевизиите и ще говорят уж за някакви решения на проблема, мерки, становища, проверки... 

 

Вижте какво остана от язовир "Студена", ще измре ли рибата в него? Полет над останалото от язовир Студена 13 януари 2020 г.

 

А отговорността пак ще се размие, язовир „Студена“ ще си остане празен, рибата ще измре и изтрови всичко, а водната криза най-вероятно ще бъде засенчена от някаква друга, следващата още по-дълбока и по-мащабна.

Никой от нас няма да знае какво точно прави ВИК холдингът, поредният мега гълтач на 1 млрд. лв. наши пари.

Но и това си е наш проблем. То и водата си е наш проблем! Барабар с цялото правителство... 

 

 

Манолова: Холдингът във ВИК–сектора, създаден днес от премиера, е мегасхема за източване

 

 

Искат вода, ама искат и парно, и работа, и въздух, хайде стига: Ревизоро

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Да ревизираме живота си, властта... себе си!

Спрете водата на държавата

За Борисов обратното броене започна ли?

Ей богу, много лъжете! А защо ли..., като всичко ни е "наред"

Солидарност и... опасност от нова криза!? >> Борисов: Взимат вода от Белмекен през София за Перник! (НА ЖИВО)

Все "експерти" >> Премиерът събира трима министри заради водата в Перник

"Мирише" ли... на МЕГА катастрофа!? >> Борисов: Това е единственият работещ вариант- двата града да си помогнат. Започвайте от понеделник

„Биволъ“ с документи: Врътките на кметството, областна управа и ВиК за кризата с водата в Перник

Злополучен ПиАр: МРРБ се похвали, че са оправили една от авариите в Перник

Има решение за кризата с водата в Перник, въпросът е дали политиците са го разбрали

Манолова: Пари се харчат по усмотрение, на тъмно, с решение на един човек – на премиера

Манолова: Изявлението на министър Сачева от днес е безочливо прехвърляне на отговорност

Експертът Г. Вулджев: 1 млрд. за ВиК холдинг от фискалния резерв правят криви сметките на Горанов

Проф. Боян Дуранкев: Свръхведомство с 1 млрд. лв. няма да реши проблемите във водния сектор

1 млрд.лв. за ВиК холдинг, вместо в затвора – некадърната министър Аврамова ще ги харчи

От какъв зор сега пък 1 милиард лв. Пръкват нов „ВиК Холдинг“, за който щял да отговаря МРРБ министърът, който пък и досега отговаряше за ВиК?!

Поредна МЕГА безсмислица: Учредяват Български ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лв.

Да вдигнем наздравица... с по чаша вода (ОБНОВЕН)

Слави Трифонов: Добре, бе, не изпитвате ли отвращение?

 

 


120317