Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Законни крадци и наг...
Законни крадци и наглеци! >> Партиите ще връщат

Законни крадци и наглеци! >> Партиите ще връщат "надвзетите" субсидии, но само за три години назадПарламентарната комисия по правни въпроси единодушно подкрепи днес предложения от Министерския съвет законопроект, според който получаващите по право държавна субсидия партии ще трябва да върнат "надвзетите" пари за три години назад, чийто общ размер се очаква да бъде 14.5 млн. лв. За гласуваха 15 народни представители от всички партии.

 

Преизчисляване на субсидиите ще има за периода от 26 май 2016 г. до 30 април т.г. и се прави, след като "Шоуто на Слави" представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас. Тълкованието на Слави Трифонов е, че сумите за субсидията се формират на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а не само на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови несъвършенства, а БСП заяви, че ще иска оставката му. Днес прокуратурата обяви, че ще разследва престъпление при определяне на партийните субсидии.

 

От думите на зам.-министъра на финансите Росица Велкова по време на заседанието на правната комисия обаче се разбра, че методиката за изчисляването на партийните субсидии винаги е била една и съща - първо се определя обща сума, която се залага в централния бюджет, като изчислението е чрез умножаване на действителните гласове на изборите по съответната сума за глас (бел. авт. - в случая 11 лева); а след това тази сума се разпределя пропорционално на партиите, които имат право на субсидия. Законът за политическите партии е от 2005 г.

 

Правосъдният министър Данаил Кирилов обясни днес, че срокът на връщане на "надвзетите" пари е от 26 май 2016 г. досега, тъй като давността е три години. Така на практика "надвзети" суми за по-ранен период няма да бъдат върнати. Дали има такива и колко са те - не е известно.

 

Според зам.-председателя на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков не става въпрос за неяснота в закона, а за погрешна методика за изчисляването на партийните субсидии, заради което Владислав Горанов трябва да подаде оставка.

 

Данаил Кирилов разказа, че на среща в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов е изразил мнение, че Горанов не трябва да подава оставка.

 

Ако законопроектът бъде приет в пленарната зала, на партиите и коалициите, които и в момента получават субсидии, ще им бъдат удържани пари. Останалите ще трябва да върнат "надвзетите суми", ако няма изтичане по давност.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Прокуратурата: Информацията на "Шоуто на Слави" за субсидиите е вярна

След като бяха хванати в „крачка“... и кражба! >> Правната комисия ще гласува връщането на 14.5 млн. лв. "надвзети" партийни субсидии

РАЗМИСЛИ ПО ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ101720